РТ: „Писмо Јеврејима“ које је цитирао Кери изгледа да је лажно

fake-news-ukraine-russia.si

Писмо са захтевом Јеврејима из Доњецка да се региструју, које је амерички државни секретар цитирао у Женеви, је лажно, каже човек чији је потпис на летку.

После четвоространог састанка о украјинској кризи у Женеви у среду, Џон Кери је замахао писмом наводно послатим јеврејским грађанима у источноукрајинском граду Доњецку, у којем се од њих тражи да се региструју и пријаве сву своју имовину или ће им бити одузето држављанство и суочити се с протеривањем.

„У 2014 години, после свих миља свих путева историје, ово није нешто што се само не може толерисати, ово је гротескно, ван неприхватљивог“, навео је он.

Слике писма круже мрежом.

Писмо је оверено а потписао га је Денис Пашулин, „народни гувернер“.

Међутим, Пашулин негира да има било какве везе са писмом, тврдећи да је лажно.

„Постоје слична писма упућена не само Јеврејима, већ и бизнисменима, страним студентима и људима других занимања“, рекао је Пашулин за РТ. „Ово је заправо лажно, није право. Ту је потпис „Народни гувернер“. Пре свега, нико ме тако не титулише, нико ме није изабрао. Друго, печат је бившег градоначелника. Све је то фотошоп.“

Иако је аутентичност писма под знаком питања, чињеница је да га је поменуо високи амерички војни званичник учинила је да је „Писмо Јеврејима“ убрзо постало „вирално“. Ударило је у врло осетљиву жицу јавности широм света и бацило озбиљну сенку на антивладине демонстранте у Доњецку.

У међувремену, украјински посланик који је посетио турбулентни регион, Борис Колесников из Партије региона, тражио је да информације што долазе из Украјине буду двапут проверене.

Он сматра да украјинске службе за спровођење закона нису потпуно искрене када описују људе који учествују у протестима и тврде да су руски војници међу њима.

Колесников се посебно осврнуо на видео који се појавио раније мрежи. У њему човек у војној униформи каже полицајацима, који су променили страну у граду Горловка и прикључили се демонстрантима, да је био руски потпуковник из Симферопоља на Криму. Становници Горловке су човека касније идентификовали као бившег директора локалног гробља.

„Званично, ја сам само видео једног руског војника „, рекао је Колесников. „Следећег дана је изгледало да је то бивши директор горловкиног гробља, човек отпуштен пре 2 године због продаје 38 ограда, крађе споменика и изнуђивања новца од старих жена за нове гробнице. Постоје МУП и обавештајне службе у земљи који би требало да нам дају истините информације.“

Он је додао да је сасвим очигледно да демонстранти у Доњецку не представљају никакву опасност по цивиле и позвао на преговоре са активистима. Ови разговори би објаснили позицију Кијева и да ли је Влада спремна да донесе амандмане на устав.

Изгледа да се САД ослањају на информације из Кијева, док игноришу алтернативне тачке гледишта. И тако се чини да је високи званичник САД вапио због покупљеног писма упитне аутентичности.

Раније у априлу, портпарол Стејт департмента, Јен Псаки , рекла је да протести у источној Украјини „изгледају  као пажљиво оркестрирана кампања са руском подршком“.

Потом је питана да ли се Стејт департмент ослања само на Кијев у својој процени ситуације или користи и независне изворе.

„Овај, наравно да смо и даље у врло блиском контакту с украјинском владом, она је та с ким сарађујемо, и наравно, она је на терену, тако да је њихова информација веома често релевантна и актуелна“ – био је одговор.

Извор: http://rt.com/news/fake-news-ukraine-russia-364/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп