НАТО никада Србији неће платити одштету!

nato-inserbia-info

БЕОГРАД – Порука председника Србије Томислава Николића да Србија треба да тражи ратну одштету од НАТО због бомбардовања Србије 1999. године морално је утемељена, али од тога, кратко речено, нема ништа, тврде политички аналитичари, саговорници Курира.

Николић је, коментаришући недавно признање НАТО да је Србија бомбардована без дозволе Савета безбедности УН, поручио да је оправдано да очекујемо да Србија стане на ноге и уз накнаду штете начињене том неправдом. Он је још додао да је НАТО бомбардовање Србије „нецивилизацијски преседан за вијек и вјеков, нешто чега би се постидели и варварски народи из времена пре Христа“. Према речима аналитичара Драгомира Анђелковића, ово је више порука државног врха да нећемо заборавити шта је било.

– Николићева изјава је утемељена с моралног становишта, али је питање да ли је реална. Можемо ми да тужимо, али питање је да ли ћемо ишта и да добијемо. У сваком случају ова порука је добра јер показујемо да смо држава која држи до себе и која није спремна да прихвати фалсификате прошлости. То је више порука државног врха да нећемо заборавити шта је било – каже Анђелковић, док политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић каже да је идеја добра, али закаснела.

– У потпуности се слажем с тим, али мислим да је грешка што претходне власти нису на томе инсистирале. Да смо то раније тражили, могли смо да добијемо неке уступке, сад мислим да није реално – каже Вукадиновић:

– Осим тога, ова изјава Николића дошла је прилично изнебуха. Подсетимо, осим што је поручио да би Србија требало да добије ратну одштету за разарања која јој је нанео НАТО током бомбардовања, Николић је рекао да је Атлантски савез нашао лоше оправдање за ту акцију. – Боље да нису измишљали никакав разлог или да признају да је разлог стварање албанске државе на територији Србије.

Извор: Курир