Шта је договорено у Женеви?

rusija eu us i ukrajina

ЖЕНЕВА – Шефови дипломатије Русије, Украјине, САД и ЕУ усвојили су на седмочасовном мировном састанку у четвртак у Женеви заједничку изјаву о ситуацији у Украјини и почетним корацима за смиривање тензија и повратку безбедности за све грађане.

9.20 – Шеф швајцарске дипломатије и председавајући ОЕБС-а Дидије Буркхарт поздравио је исход разговора у Женеви између министара спољних послова Украјине, Русије и САД и високе представнице ЕУ за спољнополитичка питања и безбедносну политику.
Буркхарт је подвукао да је ОЕБС спреман да преузме кључну улогу додељену Специјалној посматрачкој мисији у помоћи украјинским властима и локалним заједницама да хитно имплементирају различите мере предвиђене у заједничкој Женевској изјави.

2.09 – Генерални секретар УН Бан Ки-мун поздравио је почетну рунду дипломатских преговора о кризи у Украјини и рекао како ће потпуно спровођење споразума постигнутог у четвртак у Женеви, помоћи њеном смиривању, саопштио је Банов портпарол.

1.12 – Украјинска страна ће испунити све одредбе споразума које је потписала у Женеви после разговора на којима су учествовали представници Русије, САД, Европске уније и Украјине, саопштио је у четвртак украјински премијер Арсениј Јацењук на ванредној седници владе.
Јацењук је позвао демонстранте да одблокирају све административне зграде и позвао кијевске власти да испуне услов о амнестији за оне демонстранте који напусте зграде и положе оружје, осим оних који су починили тешке злочине, попут убиства.

Све стране морају да се уздрже од било каквог насиља, застрашивања или провокативних акција, наведено је у изјави, коју је пренела агенција АП.

Учесници састанка оштро су осудили и одбацили све изразе екстремизма, расизма и верске нетрпељивости, укључујући антисемитизам.

Све илегално наоружане групе морају да буду разоружане, а сви бесправно одузети објекти морају бити враћени легитимним властима, као и све бесправно заузете улице, тргови и друга јавна места.

Амнестија ће бити одобрена демонстрантима и онима који су напустили зграде и друга јана места и предали оружје са изузетком оних који су проглашени кривим за крупне злочине.

Договорено је да специјална посматрачка мисија ОЕБС треба да игра водећу улогу у помагању украјинским властима и локалним заједницима у непосредној примени ових мера за де ескалацију где год је најпотребније.

САД, ЕУ и Русија и су се обавезале да подрже ову мисију, укључујући пружање мониторинга.

Најављено је да ће реформа Устава бити инклузиван, транспарентан и одговоран процес у који ће бити укључено непосредно успостављање широког националног дијалога уз учешће свих региона Украјине и политичких изборних јединица, уз јавне коментаре и амандмане.

Учесници женевског састанка подвукли су значај економске и финансијске стабилности Украјине и најавили да су спремни да разговарају о додатној подршци да би се спровели наведени кораци.

На састанку на ком је усвојен документ о деескалацији ситуације у Украјини, учествовали су шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, амерички државни секретар Џон Кери, висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и вршилац дужности шефа украјинске дипломатије Андреј Дешчица.

Танјуг