План Запада за север Косова: Царина, окупација, па хапшења

Jarinje prelazБез обзира на то ко ће учествовати у наставку преговора Београда и Приштине, Србима на северу Космета „не гине“ гашење српских пунктова Рудница и Табалије и успостављање интегрисане царине на Брњаку и Јарињу где ће заједнички дежурати царинари и полицајци Србије, Косова и Еулекса.

Одмах при успостављању интегрисане царине, планирана је „друга фаза“ – долазак Еулекс полицијаца на север Покрајине (до сада их није било или су се контролисано кретали у малом броју), формирање Еулекс суда у Косовској Митровици и успостављање „реда и закона“ и на овом делу Косова и Метохије.

Истовремено, планирано је и појачање од још 700 војника Кфора, Немаца и Аустријанаца, чији ће задатак бити да потпуно затворе алтернативне правце Рашка – Тресава – Лешак, Нови Пазар – Рогозна – Звечан, Јариње – Вучија рупа – Лешак и све друге. Затварањем алтернативних праваца Срби на северу мораће да користе само интегрисане прелазе Брњак и Јариње где ће плаћати царину, порезе и све друге дажбине које буду прописане.

Srbi u Gracanici

Кад се успоставе интегрисани прелази, дође Еулекс полиција, заживи Еулексово правосуђе и Кфор јаким снагама затвори алтернативне правце, Срби на северу биће принуђени да своја возила коначно окаче и КС таблице, а да би их добили мораће најпре да се упишу као Косовари, односно да изваде личне карте„независног Косова“.

Мада на северу, осим на прелазима Брњак и Јариње, неће бити Албанаца, и део покрајине постаће део „државе Косово“, јер ће Еулекс радити по законима писаним у Приштини.

Ипак, ни ту неће бити крај српским невољама: плановима који су већ изношени у јавност предвиђена је и „трећа фаза“, која подразумева хапшење бар 300 Срба – „криминалаца, шверцера и свих политичара и привредника који су се до сада супротстављали интеграцији северног Космета у Независно Косово“.

У плану је протеривање и неутралисање и свих Срба за које у Приштини и међународној заједници тврде да су припадници српских безбедносних структура. Практично, то ће значити одлазак бар 1.000 Срба са севера покрајине.

На српску несрећу, ни ту неће бити крај, јер, кад се учврсти власт Еулекса и независног Косова, следе хапшења и суђења за ратне злочине. У Приштини постоји дугачак списак Срба са севера Космета за које се тврди да су, учешћем у рату 1999. године, починили ратни злочин.

– На овом списку су сви Срби који се не допадају Хашиму Тачију и његовој власти, сваки Србин који је био мобилисан и учествовао је у рату мораће да страхује, многи неће чекати да буду ухапшени и мрцварени по албанским и Еулекс затворима и судовима, чим схвате да се север „затвара“ сами ће се на време склонити у Србију – каже Драган С, Србин из Лепосавића који, као и већина Срба на северу Космета страхује од наставка преговора и попуштања власти у Београду.

Избори идуће године

Кад потпуно „затворе“ северни Космет и елиминишу непослушне Србе, Албанци планирају да идуће године организују локалне изборе на целој територији Косова, за Лепосавић, северну Косовску Митровицу, Звечан и Зубин Поток.

Албанци већ спремају припремне тимове који ће парама међународне заједнице „куповати“ Србе и убеђивати их да Приштина о њима више брине него Београд. У ове сврхе већ је припремљено неколико милиона евра.

Са Косовом и написмено

Водећа европска тројка, Немачка, Француска и Велика Британија, жестоко је притисла остале чланице ЕУ да се у закључак извештаја Европске комисије о напретку Србије „угради“ и захтев за потписивање изјаве о добросуседским односима Београда и Приштине, јављају београдски медији.

Дипломатска копља ломиће се до последњег момента, све до среде у 14 сати, када ће европски комесар за проширење Штефан Филе представити извештај ЕК.

Притисак званичног Берлина је велики, али ни наводно Србија не седи скрштених руку. Званичници Београда жестоко лобирају у Бриселу, како би издејствовали што бољу и блажу формулацију нормализације односа.

Србија је јасно дала до знања да изјаву о добросуседским односима не може да потпише и да би испостављање таквог захтева, у ствари, значило да Европа неће Србију у својој заједници.

Извори из Брисела објашњавају да постоје два мишљења међу европским државама. Прво, које гурају Немци, да се изјава о добросуседским односима потпише одмах, пре добијања датума. Друго, коју брани већина осталих чланица, да се овај параф стави накнадно, током предстојећег дијалога Београда и Приштине.

Неће границу са Србијом

Срби са севера већ су упозорили Београд да неће границу са Србијом, да се противе интегрисаним прелазима које доживљавају као граничне прелазе, да неће Еулекс полицију, КС таблице, статус Косовара и да нипошто неће дозволити затварање алтернативних праваца.

Засад је све на чекању, ако ствари крену лоше по њих могуће су нове барикаде и блокада Брњака и Јариња из правца Косова, али и из правца Србије, јер ни народ из „пограничних делова“ Србије не жели границу са Косовом.

Извор: Вести