Ивица Дачић: Узнемирен сам захтевима ЕК да Србија поштује територијални интегритет Косова

ivica-dacic-jelko-kacin-БЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је у среду да би захтев да Србија поштује територијални интегритет Косова који се наводи у извештају Европске комисије могао да води ка затварању дијалога Београда и Приштине.

„Доста сам узнемирен оваквом изјавом јер уместо да помогне почетку дијалога она може да га затвори. Можда је било од Србије поштеније тражити да призна независност Косова него да призна државни интегритет“, рекао је Дачић на конференције за новинаре у Влади Србије пошто је од амбасадора ЕУ у Србији Венсана Дежера добио извештај о напретку Србије.

Дачић је рекао да је изненађен изостанком разумевања за напоре Србије на њеном европском путу и напоре у нормализацији односа са Приштином и истакао да Србија неће помоћи Приштини у заокруживању независности Косова.

Председник Владе Србије Ивица Дачић изразио је данас задовољство због начина на који су у најновијем извештају Европске комисије оцењене реформе у Србији, али и поручио да је за Србију наприхватљиво да се у документима Европске уније помиње територијални интегритет Косова.

Дачић је после састанака са шефом Делегације ЕУ у Србији Венсаном Дежером рекао да се таквим формулацијама омета наставак дијалога Београда и Приштине и да ће оне бити предмет озбиљних политичких разматрања у Србији.

„Србија је била спремна за политички дијалог већ у октобру, али сада ово пред нас поставља питање да ли је то само мекша алтернатива за признавање независности Косова, јер ја још нисам срео територијални интегритет без суверенитета. Можда је поштеније тражити од Србије да призна независно Косово“, рекао је Дачић новинарима.

Премијер је рекао и да се та формилација не наводи у Извештају ЕК већ, како је рекао, у другом документу ЕУ, не прецизиравши којем.

Дачић је, такође, додао да ће тражити коментар од комесара ЕУ Штефана Филеа да ли је формулација о територијалном интегритету Косова нови услов за Србију, јер како је истакао, за Београд су нови услови неприхватљиви.

„Ми не можемо да помажемо Приштини да заокружи своју једнострано проглашену независност. Ако је ово формулација која је са наше стране погрешно протумачена, бићемо спремни за наставак дијалога са Приштином“, рекао је Дачић.

Дежер је данас предао Дачићу Извештај ЕК о напретку Србије на путу ка ЕУ.

Извор: (Бета-Танјуг)