Прогнаним Србима из Ђаковице забрањен одлазак у Ђаковицу на Велики Петак (ВИДЕО)

djakovica

БЕОГРАД – Срби прогнани са простора Ђаковице који сутра, на Велики петак по одлуци приштинских власти, неће моћи да буду у свом родном граду протестују због тога.

„Срби са простора Ђаковице су огорчени на приштинске институције, Еулекс и Кфор што нису у стању да обезбеде безбедност за 120 Срба који су уредно поднели захтев да буду на Велики петак у свом граду“, рекао је данас председник Удужење Ђаковчана Ђокица Станојевић.

Он је рекао Танјугу и да се овим путем не решавају проблеми ни на Косову и Метохији, а ни у Ђаковици одакле је протерано 12.000 Срба.

Станојевић је навео и да је протераним Србима одузета и имовина и сва права, „а последње право које им се одузима сада је право на веру“.

Он је подсетио и да је прогнаним Ђаковчанима било забрањено да у том граду буду на Бадњи дан као и на Задушнице како би одали пошту својим прецима.
„Сада је дошао последњи удар на људско достојанство Срба са простора Ђаковице – забрана да будемо на Велики петак у свом граду где смо живели и стварали и где имамо своја имања“, рекао је Станојевић.

Он је затржио и од невладиних организација „да нам омогуће да и наша права заживе на простору Ђаковице“ истакавши да Србима нико не може да одузме „право на живот у Ђаковици као и право на имовину и вероисповест“.
„Остајемо тврди при ставу да смо део Ђаковице и да је Ђаковица део нас“, рекао је Станојевић.

Танјуг

Овако је изгледао последњи покушај Срба да за Бадњи Дан обиђу своју цркву у Ђаковици:

 

СРБИ НА ОКУП