Весли Кларк саветује како треба с Русима у Украјини: Наоружати Украјинце

vesli-klark-kosovo

Бивши командант НАТО, пензионисани генерал Весли Кларк који је командовао нападом на СР Југославију 1999. године, оценио је да су украјинској војсци хитно потребни панцири, оптичке справе за ноћно осматрање, комуникациона опрема и авионско гориво за одбрану од евентуалног руског напада.

Кларк и бивши саветник секретара одбране Филип Кербер посетили су недавно Украјину на позив власти у Кијеву и тамо се састали са актуелним политичким и војним руководством.
Нова привремена влада у Кијеву затражила је од НАТО прошлог месеца војну помоћ која би укључила возила, опрему за чишћење мина, комуникацијску и медицинску опрему, гориво и размену обавештајних података, а САД је досад послала 300.000 војничких оброка.
Како су Кларк и Кербер навели у својој анализи, коју је објавио „“Њујорк тајмс“”, Украјини су потребни борбени авиони, противтенковске и противавионске ракете, али и помоћ у “неубојитој” опреми, јер је украјинска армија “рањива” и неспособна за модерну борбу у ваздуху и на 1.000 километара дугачком граничном “фронту”.
“Руска окупација Крима практично је уништила приобалну украјинску одбрану са југа”, наведено је у анализи Кларка и Кербера.
Према њиховој оцени, украјинским војницима су потребни панцири који би их заштитили од снајпера, наводћи податак да сваки 100. војник поседује панцир, као и да су им преко потребни сателитски телефони да би ефикасно попуњавали празнине на широком фронту.
Кларк и Кербер позвали су председничку администрацију Барака Обаме да заузме мање рестриктиван приступ и да обезбеди и брзо испоручи помоћ у “неубојитој” опреми у Украјину.

 

Помоћ за јачање украјинске војске

Амерички неименовани званичници навели су да Обамина администрација припрема пакет помоћи у одећи и војној и медицинској опреми за Украјину.

Према наводима агенције АП, која се позвала на неименовани извор, помоћ ће бити усмерена на јачање украјинске војске која “настоји да заустави напредак проруских снага на истоку”, а такође ће представљати симболичну подршку САД напорима Украјине.
Такође је наведено да помоћ вероватно неће“ задовољити критичаре који траже да се Украјинцима пошаље оружје које им је заиста потребно”.
Администрација Беле куће званично је саопштила да не разматра слање оружја или муниције у Украјину.

ТАНЈУГ