Приштина: Шиптари на Балкану желе сви у једну државу

kosovoalbanija

У знак сјећања на 15 година од највећег егзодуса готово милион Албанаца са Косова усљед акција српске полиције и Војске Савезне Републике Југославије, јуче је у Приштини организована заједничка сједница ткзв.владе Косова и владе Албаније, на којој је предложено укидање граница између двије државе.

Замјеник ткзв. косовског премијера Беџет Пацоли је поред укидања царина затражио и укидање граница које, по његовим ријечима, праве препреку за кретање људи и робе, пишу Дневне новине.

„Не може бити граница између наше двије земље, посебно у економској сарадњи, која ће довести до националног јединства наше двије државе. Економска сарадња подиже нашу свијест, побољшава наш стандард а тиме се иде ка стварању националне заједнице која ће се десити“, поручио је Пацоли, а преноси портал Малесија Јоне.

Осим тога, Пацоли је затражио и да се предузме иницијатива за усклађивање цијена, додавши да су слободне економске зоне у Ђаковици и Призрену створене да служе не само Косову, него и сјеверној Албанији, а самим тим и лакшој трговини двије државе.

На јучерашњем обиљежавању егзодуса Албанаца са Косова били су и албански политичари из Црне Горе: предсједник и потпредсједник Форце Назиф Цунгу и Генци Ниманбегу, предсједник општине Улцињ Фатмир Ђека, некадашњи посланици у црногорској Скупштини Никола Цамај и Васељ Сиништај. На обиљежавању годишњице су били и политички представници Албанаца из Македоније.

Такође, јуче су министри просвјете Косова и Албаније Линдита Николе и Рам Буја договорили уједињавање школских наставних планова и програма, те додали да нема разлога да ђаци из Приштине и Тиране уче из различитих књига.

Извор: Дневне новине
СРБИ НА ОКУП