Европа не да Црну Гору и Балкан Русима

филе

Европски комесар за проширење Штефан Филе говориће данас у Европском парламенту о кризи у Украјини, односима са Русијом, а постоји велика могућност да се осврне и на руске притиске на Црну Гору, сазнају Дневне новине из више извора блиских европском комесару.

Европска унија покушава да умањи руски утицај на земље за кандидате чланство у ЕУ, међу којима је и Црна Гора, а нарочито земље Западног Балкана. На маргинама засиједања Европског парламента жестоко реаговање Министарства вањских послова Русије поводом посјете црногорског премијера Мила Ђукановића Вашингтону, већ је једна од главних тема. Штефан Филе се већ обратио Русији позивајући Москву да осуди заузимање административних и других објеката који се налазе у југоисточној Украјини.

То је само један од корака, од којег, истина, европски парламентарци не очекују много, али је извјестан сљедећи корак ЕУ још једном пружити пуну подршку евроатлантским интеграцијама Црне Горе, можда и у званичним документима засиједања.

„Критике на рачун Подгорице Горе које су стигле из Москве, могу да убрзају интеграције Црне Горе. Европска унија неће дозволити да руски утицај превлада на Балкану. У току је засиједање. На његовим маргинама ће се доста говорити и о Црној Гори и сигурно ће бити још, конкретних, потеза, који ће ићи на руку вашој земљи“, казао је извор Дневних новина.

Извор: Дневне новине