Министар одбране БиХ брани Србима Васкрс

rs-Zekerijah-Osmic

Оштра реаговања на одлуку министра одбране БиХ Зекеријаха Осмића о раду у време празника. Самовољно наредио православним војницима да морају да раде, али ће они, ипак, игнорисати ову одлуку

БАЊАЛУКА – Самовољна одлука министра одбране БиХ Зекеријаха Осмића да српски војници у Оружаним снагама БиХ морају да раде на Велики петак и Васкршњи понедељак, нерадне дане у Српској, због прославе великог хришћанског празника, грубо крши верска права и слободе и треба да буде санкционисан због тога!

Ово је јединствен став српских посланика у парламенту БиХ и Народној скупштини РС, који су најоштрије осудили Осмићеву бахатост. Осмић је овом одлуком погазио раније утврђено начело по којем православни војници имају право да на верске празнике Српске не долазе на посао, а да им ти нерадни дани буду плаћени.

Иако свесни могућих последица, од кажњавања и дисциплинских мера до смањења априлске плате, многи Срби, припадници Оружаних снага БиХ, како сазнајемо, неће испоштовати Осмићеву одлуку, јер сматрају да је реч о кршењу њихових људских и верских права.

Осмићева одлука је у супротности са Законом о празницима Српске и ранијом одлуком Савета министара БиХ којом је уређен рад на верске празнике. Осмић сада приморава српске војнике да, по одредбама федералног закона, у време васкршњих празника могу да узму годишњи одмор или неплаћено одсуство.

Посланик СНСД у парламенту БиХ Душанка Мајкић у уторак је у парламенту БиХ поставила посланичко питање министру одбране БиХ зашто је сам, и на основу чега одлучио када ће православни верници, који су запослени у Министарству одбране, славити наступајући Васкрс.

НИКО НА ПОСАО Заменик министра одбране Живко Марјанац рекао је да је Осмићева одлука нелегална и поручује православцима да не слушају министра и да не долазе на посао за васкршње празнике.
– Осмићева одлука не може да буде изнад закона, нити изнад одлуке Савета министара. Војници и официри нека остану код куће, јер не смеју да крше закон – поручује Марјанац.

– Није јасно на основу којег је правног прописа Осмић донео одлуку да војници, официри и подофицири у Оружаним снагама из Српске морају радити на Велики петак и Васкршњи понедељак – рекла је Мајкићева.

Она је упитала Осмића и зашто је одлуку донео самостално, без консултација са замеником министра одбране из реда српског народа.

– Зашто министар одбране у овом случају није применио одлуку Савета министара о остваривању права на накнаде за рад у нерадне дане, ноћни рад и рад у време државних празника у институцијама БиХ, а односи се на примену закона о празницима ентитета – додала је Мајкићева.

Посланик СДС у парламенту БиХ Борислав Бојић каже, за „Новости“, да ово није први пут да се у Оружаним снагама БиХ спроводи бошњачка самовоља, која је увек штетна по српске интересе и права српских војника.

– Ово је пример који недвосмислено показује да Бошњаци упорно желе да буду апсолутни господари у земљи. Осмићева одлука показује да Бошњаци једноставно не желе да признају верска осећања и права православних верника у Оружаним снагама БиХ – закључио је Бојић.

М. Филиповић – Новости