Пентагон: Руси тестирали интерконтинентални пројектил

Nuklearna-raketa

Русија је извела ново тестирање интерконтиненталног балистичког пројектила (ИЦБМ), потврдили су данас званичници Пентагона

Русија је извела ново тестирање интерконтиненталног балистичког пројектила (ИЦБМ), потврдили су данас званичници Пентагона.

Портпарол Пентагона Стивен Ворен изјавио је да је Русија у понедељак обавестила америчке званичнике о тестирању, које је у складу са постојећим споразумом о наоружању.

„Могу да потврдим да је Русија јуче извела тестирање интерконтиненталног балистичког пројектила (ИЦБМ)“, рекао је Ворен, а преноси АФП.

„Лансирање је раније пријављено и обављено као рутинско тестирање пројектила ИЦБМ“, додао је портпарол Пнетагона и објаснио да је то учињено у складу са Споразумом о стратешком смањењу наоружања (СТАРТ) јер и Америка и Русија врше рутинска тестирања ИЦБМ и СЛБМС пројектила (који се лансирају са подморница).

Русија је 4. марта из области Астрахана ка југу земље лансирала интерконтинентални пројектил који може да носи и нуклеарно оружје. О томе су амерички званичници, такође, били обавештиени унапред.

Упркос тензијама између САД и Русије поводом недавног припајања Крима Русији и санкција које је због тога покренуо Вашингтон, две бивше хладноратовске силе ипак настављају војну сарадњу као што и заједнички истражују свемир, подсећају агенције.

Такође, Русија је наставила да омогућава америчким конвојима да пролазе кроз њену територију ради снабдевања снага у Авганистану.

Танјуг