Украјина: Операција против проруских снага, има рањених (ФОТО)

???????

СЛАВЈАНСК, КИЈЕВ, БРИСЕЛ, МОСКВА – Вршилац дужности украјинског председника Олександар Турчинов је данас у парламенту те земље објавио да је на северу Доњецке области рано јутрос покренута „антитерористичка операција“. Шеф украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Андреј Парубиј изјавио је да је први батаљон Националне гарде напустио Кијев и упутио се на југоисток земље где су власти покренуле антитерористичку операцију.

16.08 – Украјински војници заузели су аеродром код источног града Краматорска, а неколико људи је повређено, рекли су анти-Мајдански активисти чију изјаву преноси агенција РИА Новости. Украјински војници су дошли на војни аеродром оклопним транспортерима. Аеродром се налази између градова Краматорска и Славјанска, рекли су телефоном за РИА Новости активисти, припадници народне милиције која је била на том аеродрому.

15.04 – Колона оклопних возила украјинских специјалних снага уочена је данас на путу који води ка граду Славјанску на истоку Украјине, где су проруски демонстранти заузели владине зграде, јавио је АФП. У колони се налази 10 тенкова, 10 оклопних транспортних возила и седам аутобуса са припадницима специјалних украјинских јединица.

13.52 – Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен затражио је данас да Русија повуче трупе са украјинске границе и предузме кораке за смиривање кризе у тој земљи.

12.50 – Министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков ради на формирању специјалних јединица за заштиту јавног реда, објављено је на сајту министарства унутрашњих послова.

12.27 – Шеф украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Андреј Парубиј изјавио је данас да је први батаљон Националне гарде напустио Кијев и упутио се на југоисток земље где су власти покренуле антитерористичку операцију. Парубиј је рекао да је батаљон састављен од добровољаца из такозваних трупа за самоодбрану Мајдана, јавила је ТВ станица „Раша тудеј“.

12.06 – Етнички Руси у источној Украјини су лажно тврдили да су изложени нападима како би оправдали мешање Русије, наведено је у данас објављеном извештају канцеларије Уједињених нација за људска права.

11.58 – Русија би требало да се дистанцира од проруских сепаратиста који су протеклих дана заузели зграде административних управа више градова на истоку Украјине, изјавио је данас немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер.

11.12 – Крв је поново проливена у Украјини и она се налази у предворју грађанског рата, написао је руски премијер Дмитриј Медведев на својој „Фејсбук“ страници, додајући да је то за жаљење.

10.13 – Вршилац дужности украјинског председника Олександар Турчинов је у парламенту те земље објавио да је на северу Доњецке области рано јутрос покренута „антитерористичка операција“. „Антитерористичка операција покренута јутрос на северу Доњечке области ће бити реализована у фазама и на уравнотежен и одговоран начин“, рекао је Турчинов, а пренели су руски медији. „Још једном бих желео да нагласим да је циљ ових мера да се заштите грађани Украјине“, истакао је Турчинов током обраћања Врховној Ради.

10.00 – Националисти украјинске групе Десни сектор упали су у седиште Комунистичке партије у североисточном граду Суми и претукли су секретара регионалног комитета Валерија Сирјаченка. Раније су припадници Десног сектора провалили у седиште КП у западном граду Ровно, пренео је руски телевизијски канал Раша тудеј.

9.51 – Вршилац дужности украјинског председника Олександар Турчинов је оптужио Русију да гаји „бруталне планове“ за дестабилизацију југоистока Украјине тиме што, како је навео, пружа подршку „сепаратистичким милитантима“. „Русија је гајила и наставља да гаји бруталне планове“, истакао је Турчинов на заседању украјинског парламента, а пренела агенција АФП. „Они желе да запале ватру не само у Доњечкој области, него и на читавом југу и истоку Украјине, од Харкова до Одесе“, навео је в.д. украјинског председника.

9.29 – Спољнополитички савет Европске уније наставља данас рад у формату министара одбране, а састанку у Луксембургу ће присуствовати и генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен.

9.26 – Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је током посете Пекингу изјавио да Русија строго осуђује и захтева од Кијева да престане да шаље такозване безбедносне снаге на исток Украјине, будући да се то противи одредбама међународног права.

9.13 – Украјина је смањила испоруке воде Криму чак 12 пута у односу на досадашње уобичајено водоснабдевање, известио је председник Крима Сергеј Аксјонов председника Русије Владимира Путина.

8.55 – Руска Федерална служба за миграције је досад издала око 160.000 руских пасоша грађанима полуострва Крим, који се прошлог месеца припојио Русији, док је истовремено одобрио захтеве готово четврт милиона Кримљана за добијање руског држављанства.

8.18 – Украјински посланик Олег Царев, који је и председнички кандидат на изборима 25. маја, брутално је претучен касно синоћ у Кијеву, само што је изашао из телевизијског студија канала ИТЦВ, јавила је агенција Итар тас с.

1.12 – Амерички председник Барак Обама рекао је данас руском председнику Владимиру Путину да су САД за дипломатско решење кризе у Украјини, али је оштро критиковао Русију због тога што је направила потезе који не доприносе таквом решењу.
Ukraine
Тенкови и друго различито самоходно оружје примећено је на прилазима Славјанску, неколико оклопних возила је виђено у околини Краматорска, а у једној војној колони стручњаци су приметили ракетне системе „Град“.

Информације о концентрацији војске на истоку земље појавиле су се последњих дана.
Ukraine

Ukraine
Вршилац дужности министра одбране Украјине Михаил Коваљ у понедељак је рекао да су оружане снаге Украјине спремне за специјалне операције на истоку земље, навео је Глас Русије.

Агенција Итар тас с је јавила да је украјински посланик Олег Царев, који је и председнички кандидат на изборима 25. маја, брутално је претучен касно синоћ у Кијеву, само што је изашао из телевизијског студија канала ИТЦВ.
oleg carev
Њега је напала наоружана агресивна руља која је блокирала зграду телевизије, наведено је на сајту Царева.

Царев је после инцидента новинарима изјавио да неће повући кандидатуру на председничким изборима ни под каквим околностима, чак ни под физичким претњама.

Украјински медији преносе да су другог кандидата на изборима Михаила Добкина, који је такође учествовао у емисији ИТЦВ, испред телевизије нападачи посули зеленом бојом и брашном.

На опасност националистичке реторике и угрожавање људских права у Украјини упозориле су и Уједињене нације.

Тај проблем има посебан значај сада када се Украјина приближава председничким изборима, планираним за 25. мај, навео је у извештају о поштовању људских права у Украјини помоћник генералног секретара УН за људска права Иван Шимоновић, пренео је Итар тас с.

Ширење идеја етничке, расне и верске мржње неких политичких снага и појединаца, који само служи као подстицај на дискриминацију и анимозитет, као и националистичке реторике може имати веома јак утицај на ситуацију у земљи, наведено је у Шимоновићевом извештају.

У извештају се позивају власти у Кијеву да зауставе поделе у земљи, обезбеђујући равноправно ангажовање свих грађана, укључујући и припаднике националних мањина, у политичке процесе.

УН позива украјинску владу да усвоји законодавне акте о етничким мањинама, посебно о њиховим језичким правима, уз широко консултовање свих заинтересованих страна као и уз коришћење одговарајућих међународних и регионалних стандарда о поштовању људских права.

Танјуг