ЦИА дала зелено светло за војне операције у Украјини?

ukrajinska vojska u donjecku
Возила украјинске војске близу Доњецка

МОСКВА, 15. априла ( РИА Новости ) – Недељна специјална операција против демонстраната у југоисточној Украјини почела је после “ зеленог светла “ које је дала ЦИА, председник украјинског Центра за системску анализу и прогнозирање је рекао агенцији РИА Новости у уторак.

„Садашње украјинске власти су у потпуности зависне од САД. Штавише, скоро сви шефови безбедносних служби су на један или други начин укључени у ЦИА-ин систем. Дакле, не добити зелено светло од својих претпостављених за овако велику одлуку не долази у обзир“, рекао је Ростислав Ишченко, објашњавајући да ни специјална операција на југоистоку земље, ни посета директора ЦИА-е за Украјину нису случајне.

Он је такође објаснио да су власти у Кијеву покренуле потискивање својих противника јер су их на то навели Американци.

„Како је огромна већина Украјинаца  јасно против мајданских власти, они ће задржати власт само ако држе противнике на нишану“, рекао је Ишченко.

„Власти су почеле да спроводе такву политику чак не покушавајући да пронађу компромис. Наравно, уследила је реакција“, додао је он.

Игор Морозов, члан Комитета за спољне послове Савета Руске Федерације, такође мисли да је посета директора ЦИА Украјини била полазна тачка за специјалне операције Кијева.

„Директор ЦИА је дошао у Кијев да изда нова наређења, која се већ спроводе у војним операцијама у југоисточној Украјини“, рекао је Морозов за РИА Новости.

Он је додао да САД имају гвоздену контролу над целом ситуацијом у Украјини и да практично оркестрирају тамошње специјалне операције – све, “ и већ спроведене на Мајдану, и операције које се дешавају на југоистоку земље „.

Према Морозову, ово указује на то да ће САД, као шеф НАТО-а , наставити да гурају Атлантски савез све до руске границе. „То је њихов суштински интерес, а ЦИА је њихов главни алат“, рекао је он.

Џеј Керни, секретар за штампу Беле куће, потврдио је да је директор ЦИА-е Џон Бренан посетио Кијев прошлог викенда.

Према извештајима медија, Бренан је одржао низ тајних састанака са актуелним лидерима Украјине. Убрзо после посете, привремени украјински председник Александар Турчинов је најавио почетак операција великих размера на југоистоку земље, операција које укључују војне снаге, да се неутралишу митинзи профедерализацијских активиста.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров назвао је одлуку привремене владе да користи силу против демонстраната изузетно опасним развојем догађаја  и у саопштењу рекао да Америка није дала никакво јасно објашњење хитне посете директора ЦИА-е Кијеву.

Извор: http://en.ria.ru/world/20140415/189231978/OPINION-Ukraine-Started-Armed-Suppression-Operation-After-CIA.html
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп