Лов на Србе на Косову стално отворен?!

natasa markovic

Наташа Марковић (у средини), једина Српкиња у селу Брежаник, недалеко од Пећи

Наташа Марковић, једина Српкиња у селу Брежаник надомак Пећи, провела је ноћ у недељу увече у стресу и трауми. Скоро 15 година жи­ви сама у ку­ћи ком­ши­је Ср­би­на, јер је ње­на до темеља сравњена, и константно је изложена нападима.

– Ти су напади учестали. Лов на Србе овде није забрањен и нико неће прстом да мрдне због тога – огорчена је Наташа. Док је у недељу чувала стоку, каже, нашла се у клопци.

– Омладина ме је напала. Прво су пустили псето на мене, а онда су и они кидисали. Побегла сам према кући, путем којим се увек извлачим када се нађем у сличној ситуацији, али су ми поставили заседу. Пред кућом су стајали неки људи, и нисам могла да уђем. Звала сам полицију око 17.45, а они су дошли тек у 20.00. Рекли су ми да ми се привиђа и да нису дужни да ми пруже заштиту – прича Наташа.

Косовска полиција одвезла ју је до пријатељице. Око 23 сата су поново дошли уз објашњење да им је наређено из Приштине да је врате кући и остану са њом. Рекли су, додаје Наташа, и да ће је повести код регионалног командира полиције Шабана Шаље.

Приштина обећала помоћ

Поводом случаја Наташе Миљковић, реаговала је Канцеларија за КиМ и затражила заштиту несрећне жене. Из Приштине им је одговорено да ће о њеној безбедости бринути двојица полицајаца из Гораждевца који ће успоставити патролу, оносно бити на „статичкој“ тачки у близини Наташине куће.

– А ја са породицом Шаље управо имам проблеме. Сви ови напади су због земље јер покушавају да ме избаце из куће и насилно уђу. Тврде да су купили земљу, што је немогуће јер сам једино ја опуномоћена. Када сам успела да регулишем све папире у вези с имањем, е онда су кренули напади. Гађали су камењем, кидали, исцепали ми јакну… Увек исте особе, а када их полиција и ухвати, они се ваде као немају личне карте и онда их пусте – објашњава Наташа. Иако јој је здравствено стање јако лоше, то је није поколебало да напусти родни крај.

– Они ми стално показују правац Београд, али знам ја где сам рођена.

Ј. Л. Петковић – Вести