НАТО реформише одбрану Србије

mirotvorci-operacije-mirovna-operacija-vojska-srbij

Италијански бригадни генерал Лучо Бата, нови шеф НАТО војне канцеларије за везу у Београду, оценио је да се са Србијом „партнерство последњих година продубљује и јача са све више активности и програма сарадње“, као и да је реално очекивати унапређење сарадње када је реч о заједничким војним вежбама.

Генерал Бата је за новосадски „Дневник“ нагласио да је у току провођење више од 40 званично договорених партнерских циљева у реформи сектора одбране. Издвојио је отварање Центра за усавршавање кадрова АБХО у Крушевцу, као и оснивање поверилачког фонда који предводи Велика Британија за уништавање око 2.000 тона вишкова муниције у заводу у Крагујевцу.

Саговорници „Вести“ сматрају да би Србија морала да инсистира на војној неутралности, посебно због актуелних догађаја у Украјини.

– Сарадња са НАТО-ом се одвија у оквиру Партнерства за мир и програма које смо изабрали. Међутим, уколико је трајна оријентација Србије војна неутралност, онда би и у будућности требало балансирати између односа с НАТО-ом и Русијом. Верујем да наш државни и војни врх то успешно ради, а да ли је некада „грам“ превагну на ову или ону страну тог „таса“ неутралности јако је тешко проценити – каже некадашњи начелник Генералштаба, генерал Бранко Крга.

Он сматра да је оснивање регионалног школског центра за обуку АБХО добра вест која ће помоћи и Србији, али и Војсци.

 

Бата: Добро напредујете!

Упитан колико је НАТО задовољан ангажовањем Србије и њене војске у програму Партнерство за мир, генерал Бата каже да је у плану велики број заједничких активности.
– Ваша земља добро напредује не само у побољшању инфраструктуре оружаних снага, већ и у транспарентности над буџетским трошковима, обуци цивилних и војних експерата и изградњи демократских институција. Ипак, још много тога треба да се уради и НАТО је спреман да настави подршку у том процесу – казао је Бата.

 

– Уништавању вишка муниције је скуп посао јер је реч о муницији којој је истекао рок или се више не користи у нашим оружаним снагама, а немогуће је да се прода. Њено чување је веома скупо и добро је знати да ће неко са стране то финансирати – закључује Крга.

Некадашњи професор у Школи националне одбране, генерал Радован Радиновић оцењује да Србија мора истрајати на војној неутралности.

– Међутим, једно је сарађивати са НАТО-ом у оквиру Партнерства за мир зато што то морате, а сасвим друго је да је та сарадња из љубави. Отуда је јако важно да на сваки начин покажемо да смо војно неутрални – закључује Радиновић.

Ђ. Баровић – ВЕСТИ