Влада Војводине усвојила програм вакцинације девојчица вакцином која изазива стерилитет

svet-vakcinacija

Нови Сад – Влада Војводине утврдила је и усвојила Програм превенције код девојчица од 11 до 14 година у Војводини, против ХПВ инфекције (хумани папилома вирус), главног узрочника рака грлића материце. Едукација ће бити усмерена ка родитељима и старатељима девојчица, али и здравствених радника, како би се циљна група што боље упознала са тим да је вакцинација против ХВП инфекције једна од најбољих превенција рака грлића материце.

Паралелно са едукацијом, спроводи се и анкета заинтересованости родитеља за овај вид имунизације, а уколико одзив буде добар, с вакцинацијом ће се отпочети, али ће бити на добровољној бази.

„Наша покрајинска секретарка за здравство проф. др Весна Копитовић је покренула пројекат у вези са ХПВ вакцинацијом девојчица у Војводини, са надом да се вакцина уведе не само у Војводини него и у целој Србији. За почетак је оформљен тим састављен од стручњака из области – гинекологије, педијатрије, дечје урологије, социјалне медицине и епидемиологије. Направљен је упитник који још није дистрибуиран по школама, а паралелно с тим ћемо радити и ову едукацију педијатара у неколико болница широм Војводине. Едукација садржи податке о епидемиологији карцинома грлића материце, о његовом настанку, о ХПВ вирусима и о вакцини“, објаснила је гинеколог Александра Капамаџија, члан тима за превенцију ХПВ.

Влада Војводине је за спровођење програма едукације из покрајинског буџета издвојила 1,2 милиона динара, а програм је сачинио и реализоваће га Институт за јавно здравље Војводине.

24 сата