Ројтерс: Евроскептици јединственији него што се обично мисли (анкета)

anti-eu2

Ултрадесничарски евроскептици у Француској, Британији, Холандији и Белгији имају далеко више заједничког од пуког анимозитета према Европској унији или противљења имиграцији – према резултатима новог истраживања.

Уместо да су то бирачи које интересује једно питање и са уским националним интересима, истраживање указује да евроскептици с крајње деснице деле заједнички скуп вредности и брига, што би их могло учинити значајним блоком у Европском парламенту.

Налази указују на то да, ако странке против ЕУ, као што су француски Национални фронта и британски УКИП, прођу добро на европским изборима у мају, како се очекује, имаће шансу да искују јак и трајан савез.

До сада су аналитичари тврдили да, иако странке против ЕУ могу проћи добро, мало је вероватно да ће пронаћи заједнички језик и основу довољну да постану значајна политичка снага.

„У гласу евроскептика много је више од забринутости само због миграције или европске интеграције“, рекао је Мартијн Ламперт, директор истраживања Мотивејшн интернешенел, куће која је спровела истраживање с учешћем више од 10 000 људи (истраживање:http://www.motivaction.nl/en/euroscepticvoters ).

„Када странке једном заиста формирају заједнички фронт, он би могао да буде прилично моћан јер има сличне бирачке базе укорењене у сличним вредностима. То није једнократно.“

У истраживању су испитивани десничарски евроскептици Британије, Француске, Белгије и Холандије, и левичари у Италији.

Сви они деле одређени број вредности и забринутости, али десничари су имали посебно јаку корелацију интереса, без обзира на земљу порекла.

Истомишљеници

У принципу, евроскептици су склонији заговарању традиције, организације и послушности од просечних бирача, слажу се у мишљењу да људи са превише слободе имају тенденцију да је злоупотребљавају и да се свет мења пребрзо и превише често.

У погледу конкретних проблема, евроскептици су више забринути због имиграције, криминала и безбедности од просечних бирача, док су мање забринути за посао и животну средину. Они се такође више противе високим платама, култури бонуса и владином спасавању банака од обичних бирача.

Национални фронт и антиисламистичка Партија за слободу (ПВВ) у Холандији су се већ договорили да формирају блок после европских избора и вероватно ће имати подршку и неких мањих евроскептичких десничарских странака.

Велико је питање да ли ће им се придружити УКИП – Партија за слободу Уједињеног Краљевства, за коју се очекује да буде прва или друга у гласању у Британији, која сад јаше на таласу популарности.

Лидер УКИП-а, Најџел Фериџ је одбацио сарадњу са Францускињом Марин Ле Пен или лидером ПВВ-а Гертом Вилдерсом, забринут да њихова прошлост или  текуће контроверзе са расом и религијом могу да компромитују његов заштитни знак евроскептицизма.

Али налази анкете га могу навести да преиспита став, посебно ако је једина шанса коју има формирање блока у Европском парламенту, чиме ће повећати свој утицај.

Блок мора да има најмање 25 места из странака из најмање седам земаља. Без УКИП-а, Национални фронт и ПВВ мораће да се боре да достигну цензус од седам земаља.

Очекује се да ће мајски избори произвести талас подршке странкама против ЕУ, како с левице тако и с десна, са неким пројекцијама које сугеришу да око четвртине од 751 места може да оде не-мејнстрим странкама.

Истовремено, центристичка левица, десни центар, блокови либерала и зелених ће готово сигурно заузети две трећине места и вероватно покушати да ближе сарађују, да обезбеде да центристичка и проевропска средина преовладава.

Аутор: Љук Бејкер
Извор: http://www.reuters.com/article/2014/04/14/us-eu-election-parliament-idUSBREA3D0YL20140414?feedType=RSS&feedName=worldNews
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп