Протестанти из Доњецка задржали владине камионе са ракетном муницијом

доњецк123

СЛАВЈАНСК, Украјина, 14. априла ( РИА Новости ) – Присталице федерализације, који настављају да контролишу град Славјанск у источној Украјини, изјавили су у понедељак да су два камиона владиних трупа са муницијом за ракетне лансере заустављена на локалном контролном пункту.

„Ми заустављамо све сумњиве аутомобиле. Задржана су два возила, КрАЗ камиони у пратњи саобраћајне полиције“, рекли су у локалној милицији за РИА Новости.

Непосредни преглед је открио да је терет муниција за ракетне лансере ГРАД украјинског министарства одбране. „Нисмо им дозволили да прођу, возила су се окренула и одвезла се“, додао је извор.

Ултиматум нових власти у Кијеву са захтевом да протестанти у југоисточној Украјини положе оружје истекао је у понедељак ујутро у 10:00 сати по Московском времену. Профедерацијски демонстранти у региону Доњецк су игнорисали претње централног режима да ће сломити протест ако одбију да напусте заузете владине зграде.

Николај Солнцев, комесар  друштвено – патриотског покрета Источни фронт, рекао је агенцији РИА Новости у понедељак ујутро у телефонском разговору да су демонстранти спремни да “ издрже до самог краја“.

Митинзи профедерализацијских активиста су почели прошлог месеца у источној Украјини, са демонстрантима у Доњецку, Луганску и Харкову који позивају на референдум о статусу њихових региона у земљи. Протести су се у суботу проширили на још неколико градова у области Доњецк: Славјанск, Мариупољ, Јенакијево и Краматорск, поред низа малих градова, где су демонстранти заузели владине зграде.

Извор: http://en.ria.ru/world/20140414/189214193/Donetsk-Region-Protesters-Detain-Trucks-Carrying-Government.html
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп