Лавров: Москва није заинтересована за дестабилизацију Украјине

sergej-lavrov1

Москва није заинтересована за дестабилизацију политичке ситуације у Украјини, каже руски министар спољних послова Сергеј Лавров. Ако Кијев, заједно са ЕУ и САД, тврди да су неки руски агенти ухапшени, онда они морају изнети доказе за то, додаје он.

Они који одобравају обрачун пучистичке владе из Кијева са антимајданским демонстрантима у југоисточној Украјини, за то треба да одговарају, додао је Лавров на конференцији за новинаре коју је одржао заједно са својим суданским колегом Али Картијем.

„Украјински грађани треба да имају једнака права, не би требало да буду „људи другог реда“ и да пате од увреда и понижења од неонациста“,  додао је он.

Лавров је рекао да је Русија заинтересована за јединствену и пријатељску Украјину у којој ће сви њени грађани живети заједно у миру и имати могућност да нормално комуницирају са својим суседима.

То ће бити могуће само ако земља прође кроз темељну уставну реформу, додао је он.

Лавров је такође коментарисао одлуку Кијева да неким руским новинарима забрани улазак у Украјину.

„Ситуација са кијевским властима, које одбијају улазак неким новинарима, је ненормална“, рекао је он . „Али западне земље остају неме [ поводом тога ]. Одсуство било какве западне реакције на ово само показује двоструке стандарде [ ЕУ и САД ]“, додао је он.

Руском сниматељу је у недељу био забрањен улазак у Украјину на аеродрому у Доњецку, јер није имао довољно новца код себе, изјавиле су локалне власти.

У међувремену, САД нису Русији пружиле никаква објашњења о посети Џон Бренана, шефа ЦИА-е Кијеву, рекао је Лавров.

У суботу су стигли непотврђени извештаји из извора из парламента Украјине, Врховне Раде, да је Бренан посетио Кијев и одржао састанак са лидерима земље као и са представницима безбедносних агенција Украјине. Према овим извештајима, Бренан је утицао на одлуку Кијева да у недељу крене на антимајданске активисте у источном граду Славјанск.

Међутим, портпарол ЦИА-е Тод Ебиц је одбио да коментарише Бренанова путовања, само рекавши да је тврдња „потпуно нетачна“.

„Као и други високи амерички званичници, директор Бренан снажно верује да је дипломатско решење једини начин да се реши криза између Русије и Украјине „, додао је он.

Извор: http://rt.com/news/lavrov-kiev-ukraine-east-356/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп