Аваков најавио почетак акције полиције у Славјанску; У региону Доњецка уведен режим специјалне операције; Представник Украјине у УН – Сукоби у источној Украјини су последица деловања руских терористичких група

slavjansk-ukrajina

1.20 – Украјинско руководство није против одржавања референдума о државном уређењу земље, изјавио је Олександар Турчинов. Референдум би могао да буде одржан истовремено са председничким изборима 25. маја, преноси Ројтерс. Турчинов је изјавио да ће војска предузети најављене антитерористичке акције и да ће регион Донбас „ускоро бити стабилизован“, јавља Ројтерс.

11.00Москва није заинтересована за дестабилизовање Украјине, изјавио је Сергеј Лавров, министар спољних послова Русије.

„Ако Кијев, заједно са ЕУ и САД тврди да су ухапшени некакви руски агенти, онда морају дати и неке доказе за то. Они који одобравају пучистичку владу у Украјине и њено обрачунавање са демонстрантима Антимајдана, треба да одговарају за то“, казао је он.

10.35 – Најава власти у Кијеву да ће ангажовати војску да би угушила побуну проруских демонстраната на истоку Украјине представља „криминални акт“, саопштило је руско Министарство спољних послова.

10.30 – Проруски активисти на југоистоку Украјине одбацили ултиматум Кијева

Одреди самоодбране на југоистоку Украјине одбацују ултиматум Кијева и не планирају да се предају, изјавио је члан Координационог одбора Луганске области Алексеј Чмуленко.

„Сви су расположени врло патриотски. Ми смо ту, држимо положај. Људи не само да не одустају, него их је све више и више. Нико не планира да се преда“, рекао је он.

Демонстранти не искључују интензивирање провокација украјинских власти у најскорије време у вези са истеком рока ултиматума.

10.15 – По истеку ултиматума, министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков најавио је почетак акције полиције у Словљанску и региону Доњецка коју ће предводити противтерористички центар Безбедносне службе Украјине.

Иако је ултиматум истекао, засад, у источном граду Славјанску у коме су наоружани људи окупирали две владине зграде, нема спољних знакова да су демонстранти поступили онако како је затражено од њих. На згради седишта полиције, једној од две окупиране зграде, и после истека ултиматима се вијори руска застава, а маскиране особе наставиле су да испред зграде довлаче вреће песка ради учвршћивања барикада, пренела је агенција Ројтерс.

10.00 – Замрзавање рачуна Европске канцеларије СМП Моторспорт и рејсинг, угрожава учешће руских возача трка аутомобула у већим европским првенствима, пише Кијев пост.

09.44 – Око 150 демонстраната у граду Горловка, у Доњецкој области, покушавају да провале у зграду полиције захтевајући да им се припадници полиције предају. Полицајци су се забарикадирали и спремни су да одбију сваки напад.

09.19 – Даље мешање Русије у догађаје на истоку Украјине може имати озбиљне макроекономске последице, узрокујући дестабилизацију банака и угрожавајући бруто друштвени производ Украјине, изјавио је гувернер украјинске централне банке, Степан Кубив. „Кључни ризик по економију представља политика окупационог карактера“, изјавио је Кубив на маргинама заседања Међународног монетарног фонда и Светске банке у Вашингтону, а пренела агенција Ројтерс. Кубив је, такође, истакао да је Украјина спремна да плати Русији цену од 386 долара за 1.000 кубних метара гаса, што је испод цене коју је захтевала Москва, и истовремено нагласио да ће Кијев платити све своје рачуне.

09.16 – Шеф Доњецке регионалне администрације Сергеј Тарута објавио је увођење режима специјалне операције у овом региону. Како је речено у саопштењу, одлука о ступању на снагу режима антитерористичке операције донета је „у циљу заштите реда и мира“. Губернатор је позвао становнике да не подлежу провокацијама и не крше јавни ред.

08.51 – Две особе су убијене у Славјанску када су непознате особе испалиле хице у аутомобил којим су се возиле, јавља Кијев пост.

08.46 – Становници Славјанска су у страху и не излазе на улице а школе и вртићи су данас затворени. Како јавља Кијев пост, једна особа је убијена, а петоро је рањено у сукобима у недељу. Још 10 особа је повређено у сукобима присталица и опонената Украјинске федерализације у Харкову.

08.30 – Сукоби у источној Украјини, које Русија покушава да прикаже као грађански рат, заправо је последица организованих терористичких група, изјавио је Јури Сергејев, стални представник Украјине у Уједињеним нацијама.

„Терористи предвођени руским агентима успоставили су контролу над неколико административних зграда у региону Доњецка“, навео је Сергејев, преноси Униан.

„Обавештајни подаци говоре да су руске тајне службе прошлог месеца започеле масивне операције. Русија је повећала број војника уз границу и почела да шаље субверзивне групе од 10-20 агената. Украјина поседује доказе о умешаности руских тајних служби у ситуацију на истоку Украјине“, навео је он.

Подсетимо, Украјина је проруским демонстрантима на истоку земље дала рок да до девет часова ујутру по локалном времену положе оружје и напусте зграде или ће се суочити са „опшежном антитерористичком операцијом“. Савет за националну безбедност и одбрану Украјине је, због догађаја на истоку земље, донео одлуку о почетку опсежне антитерористичке операције, уз ангажовање Оружаних снага, саопштио је председник Врховне раде (скупштине) и вршилац дужности шефа државе Александар Турчинов.

08.24 – Гувернер Доњецка Сергеј Тарута изразио је веровање да насиље неће решити проблеме и апеловао на становнике да покажу уздржаност. „Драги сународници. Ми жалимо. У Донбасу је поново проливена крв. Изражавам своје најдубље саучешће породицама оних који су изгубили животе 13. априла“, написао је у изјави Тарута.

07.39 – Представник Француске у СБ УН позвао је Русију да не пориче умешаност својих трупа у дешавања у источној Украјини. „Јасно нам је да експлозија насиља није спонтана и да се примењује кримски сценарио – прво су деловали проруски активисти, а затим се појављују људи у камуфлажним униформама“, навео је француски представник.

07.35 – На Јутјубу је објављен снимак, како се наводи, америчког војног дрона изнад Доњепетровска.

07.20 – Шефови дипломатија земаља чланица Европске уније окупиће се данас у Луксембургу како би размотрили ситуацију у Украјини и односе са Русијом. Састанак ће водити висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, а осим Украјине, на дневном реду су Босна и Херцеговина, Сирија и Тунис. Очекује се да након ескалације украјинске кризе у региону Доњецка, где су током викенда избили оружани сукоби између полиције и наоружаних проруских демонстраната, министарски савет прошири листу руских функционера којима је забрањено путовање и располагање имовином у ЕУ. Сем тога, министри ће разговарати и о писму које је руски председник Владимир Путин упутио шефовима 18 европских држава, међу којима је и Србија, у вези са гасом који Русија преко Украјине извози у Европу.

06.55 – Посматрачи УН у Украјини твде да су административне зграде у Славјанску заузеле добро наоружани и организовани припадници милиције, који су носили калашњикове и снајпере, јавља Униан.

06.50Саманта Пауер, стални представник САД у Уједињеним нацијама, навела је да су догађаји у источној Украјини изведени у режији Русије, преноси Итер Тасс. „Тешко је помирити понашање Русије са њеном медијском пропагандом“, казала је она.

06.38 – Међународна заједница треба да у најкраћем року деескалира ситуацију у Украјини, изјавио је стални представник Русије у Савету безбедности Уједињених нација Виталиј Чуркин, јавља Интерфакс. „Ситуација је веома опасна и даља ескалација мора одмах бити спречена“, рекао је он.

06.30 – Француска је, због кризе у Украјини, наставила да појачава свој војни капацитет у Црном мору пославши фрегату Дупликс, за борбу против подморница, која ће извршавати задатке од 14. априла до 1. маја.

01.30 – Пре почетка седнице Савета безбедности УН , руски амбасадор Виталиј Чуркин је изјавио да је веома забринут због претњи Кијева да ће употребити силу против проруских демонстраната. Ово је десети пут да се Савет безбедности састаје због Украјине од промене власти у Кијеву у фебруару.

Курир-Глас Русије-НСПМ