НАТО признао: Била је агресија!

nato-bombardovanje

СЕВЕРНОАТЛАНТСКА алијанса коначно је, први пут, признала да је Србију 1999. године бомбардовала нелегално, без одобрења Савета безбедности УН. Ово признање НАТО је изнео у саопштењу у ком, тачку по тачку, одговара на ставове Русије изнете око украјинске кризе и поређења Крима с Косовом.

„НАТО операција савезничких снага је покренута упркос недостатку одобрења Савета безбедности, да би се спречиле масовне и сталне повреде људских права и убијање цивила“, стоји између осталог у саопштењу које је објављено на сајту НАТО.

Никада до сада званичници НАТО и земаља чланица нису прихватали тврдњу да су бомбардовањем Србије 1999. прекршили међународно право и Повељу УН, јер је напад започет без дозволе Савета безбедности УН. Раније је само бивши председник Парламентарне скупштине НАТО Пјер Лелуш, на једном састанку НАТО у Шведској, изјавио да јесте чињеница да је Атлантски савез бомбардовао Србију без сагласности Савета безбедности УН.

Тадашњи генерални секретар НАТО Хавијер Солана је уочи интервенције 1999. челницима земаља НАТО ставио до знања да Атлантски савез по међународном праву не може сносити никакве последице што за бомбардовање Србије нема дозволе Савета безбедности УН, али да није искључено да Међународни суд правде прихвати да размотри евентуалне тужбе против појединих чланица НАТО.

„РАСПРАВЉАЊЕ“ ПРЕТХОДИЛО СИЛИ Одговарајући Русима који су истакли да је признавање Косова отворило „Пандорину кутију“, Северноатлантска алијанса износи своју верзију у којој каже да је косовска операција спроведена после исцрпне расправе у коју је била укључена цела међународна заједница која се бавила дуготрајним кризама.

Алијанса у свом најновијем саопштењу на сајту истиче да је „НАТО операција везана за Косово уследила после више од годину дана интензивних напора УН и Контакт-групе, којих је Русија члан, да би се постигло мирно решење“.

У саопштењу се даље истиче да је после ваздушне кампање, НАТО мисија Кфора, у коју је у почетку била укључена и Русија, била под мандатом УН, на основу Резолуције 1244, с циљем обезбеђивања сигурног и безбедног окружења за Косово.

„То је довело до готово десет година дипломатских напора, под окриљем УН, да се пронађе политичко решење и утврди коначни статус Косова“, истиче НАТО.

ТУЖБА

Влада Србије је после бомбардовања тужила НАТО и земље чланице Међународном кривичном суду за бившу Југославију у Хагу, али се тај суд прогласио ненадлежним.

З. Чворовић – Новости