Један Тома, а два блиндирана „мерцедеса“

toma dzip 1

Удес у којем је уништен председнички џип вредан милион евра открио је да се Томислав Николић вози у два блиндирана аута. А то немају ни председници много богатијих земаља од Србије.

Како сазнајемо, осим лимузине “мерцедес” вредне 620.000 евра, која је купљена 2010. у време Бориса Тадића, Николић је тражио да му се додели један од три блиндирана џипа које је шеик Абу Дабија поклонио Александру Вучићу.

– Вучић, тадашњи министар одбране, џипове је предао Министарству одбране како би се њима возили страни државници у Србији. Али, један џип је тражило Председништво, а други кабинет премијера. Трећи је остао у Министарству, али је неупотребљив јер нема точак који је скинут да би се попунила опрема џипа у Председништву – открива извор “Блица” из Министарства одбране. Он додаје и да се Вучић „ниједном није провозао тим џиповима”.

Коришћење тих џипова иначе је врло скупо јер су произведени у Бразилу и резервни делови и сервиси су такође јако скупи.

У Председништву Србије нису желели да говоре за “Блиц” о томе зашто је председник користио још једно блиндирано возило, када већ има блиндирани “мерцедес” стар само четири године.

Али док чекамо да се председник огласи, министар полиције Ивица Дачић и директор полиције Милорад Вељовић не могу да се договоре ко све треба да одговора за овај удес. За Дачића нема “пропуста безбедносних служби”, већ оних којима је ауто предат на сервис.

– Штета је велика и највероватније ће бити надокнађена из МУП-а Србије – рекао је Дачић.

С друге стране, Вељовић каже да је реч о “пропусту са безбедносног аспекта” јер такво возило мора да буде обезбеђено 24 сата.

– Неко мора да одговара за овај пропуст и да сноси последице – казао је Вељовић.

Радник “Мерцедеса” Марко Ивичић пре два дана потпуно је уништио председнички џип кад га је после замене гума без икакве полицијске пратње извезао на улицу и закуцао се у аутобус који је возио Давор Делић.

Кривицу хоће да свале на возача аутобуса

За трагикомичан удес у којем је уништен блиндирани џип Томислава Николића неће одговарати ни полиција, која није чувала председнички ауто, ни мајстор из “Мерцедеса” Марко Ивичић, који га је слупао возећи близу 200 на сат, већ Давор Делић, возач аутобуса у који се џип отпозади закуцао. У извештају полиције наводи се да је “узрок саобраћајне незгоде неопрезно померање аутобуса у леву страну приликом скретања десно, након чега је путничко возило налетело на задњи део аутобуса”. Међутим, сведок са лица места, чију фотографију слупаног џипа објављујемо, прича за “Блиц” како је дошло до тог удеса.

– Џип је долазио из правца „Делта ситија“, а онда је скренуо лево у Улицу Ђорђа Станојевића. Испред њега је ишао аутобус чији је возач хтео да скрене десно и уђе на паркинг. Аутобус је успорио, али не и џип, који је ишао великом брзином. Тако јако је ударио у аутобус отпозади, да га је и заротирао. Колико је џип оштећен најбоље се види на слици. После судара прво је изашао возач аутобуса, а затим и радник “Мерцедеса” чије је лице било обливено крвљу. Кратко су поразговарали, а затим су стигле полицијске екипе и Хитна помоћ – прича саговорник “Блица” и додаје да је од силине удара умало страдала девојка која је случајно пролазила туда.

С друге стране, возач аутобуса Давор Делић каже за “Блиц” да је огорчен што на њега пребацују кривицу.

– Како да будем крив ако ме је човек ударио толиком брзином отпозади?! Људи који су гледали судар кажу да је џип летео. Нисам крив и немам шта да кажем више – разочаран је Делић.

Радник “Мерцедеса” који је управљао председничким возилом Марко Ивичић јуче није био доступан за коментар. “Блиц” је успео да контактира с његовом мајком Радом, која је дан касније сазнала да је њен син уништио блиндирани председнички аутомобил.

– Шта мислите како му је? Дете не зна где му је глава. Није кући. Сада има милион обавеза. Марко ми ништа није испричао јер није хтео да ме секира. Када сам видела новине, шокирала сам се – каже Рада Ивичић.

Блиц