Сиријска влада и опозиција се међусобно оптужују за „смртоносни напад хлором“ (ВИДЕО)

syria-gas-attack-chlorine.si

Сиријски државни канали кажу да су радикали из Нусра фронта иза хемијског напада у петак у ком је убијено двоје, а рањено више од 100 људи у једном селу централне Сирије. Опозиција инсистира да су повреде нанете бомбардовањем од стране владе.

Сиријска државна телевизија је за напад на село у ком је коришћен хлор а погинуло најмање двоје људи окривила Нусра фронт повезан са Ал Каидом. Није речено како је потврђено коришћење хлора. Према извештају, исламистичка група је планирала још два хемијска напада на цивилне циљеве.

Видео који показује пољску болницу у Кфар Зеити – око 200 км северно од Дамаска и на првој линији интензивне борбе – је раније у суботу отпремио опозициони активиста. Слике показују очигледно изнемогле цивиле, укључујући и малу децу, како дишу кроз маске са кисеоником, док их медицинско особље збрињава.

„Авиони режима су бомбардовали Кфар Зеиту с експлозивним бурадима која су производила густ дим и смрад што је довело до случајева гушења и тровања“, рекао је Рами Абдел Рахман из Сиријске опсерваторије за људска права, независне непрофитне организације генерално блиске циљевима опозиције.

Изјаву је касније потврдила и Сиријска национална коалиција, који није прецизирао која је супстанца коришћена, упркос неформалним извештајима да су нападачи користили хлор, иритант посебно опасан када се удахне.

Хлор је хемикалија која се обично користи за пречишћавање воде, али је као гас смртоносна. Независни посматрачи до сада нису стигли у Кфар Зеиту.

Раније у априлу,  Башар Џафари, амбасадор Сирије у УН, упозорио је Савет безбедности да наоружане банде у Сирији планирају да изведу  хемијски напад у предграђу Дамаска, како би се касније кривица свалила на владу Башара Асада.

Хемијски напад на насеље Гоута у августу 2013 оставио је 1 400 мртвих цивила. Трагедија је довела до споразума који је посредовала Русија а у коме се предвиђа да ће влада одустати од свог хемијског оружја.

Извор: http://rt.com/news/syria-gas-attack-chlorine-204/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп