Мртви и рањени на обе стране у Славјанску (ФОТО)

???????

КИЈЕВ – Током операције украјинских специјалних снага у Славјанску, на истоку Украјине, где су проруске групе заузеле полицијску станицу, више људи је погинуло и рањено на обе стране, саопштио је украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков.

Он је навео да је погинуо један а рањено неколико припадника украјинских снага и да се још не може прецизирати број погинулих и рањених на страни демонстраната.
„Сепаратисти су почели да се штите користећи људски штит“, написао је Аваков на својој Фејсбук страници, наводи АФП.

Украјинске снаге безбедности покренуле су данас акцију против проруских група које су у Славјанску, заузеле зграду полиције и Државне безбедности, а министар Аваков упозорио је становнике тог града да не излазе на улице због ризика од избијања сукоба. Украјински министар је додао да су у Славјанск послати припадници свих безбедносних јединица из читаве земље.

Група од најмање 20 наоружаних људи заузела је јуче прво зграду полиције у Славјанску, а касније и зграду Државне безбедности у истом граду на истоку Украјине, наводи се у саопштењу регионалне полиције из Доњецка.
Проруски демонстранти су нешто касније такође успоставили контролне пунктове на путевима у Славјанску.

14.16 – Присталице федерализације Украјине заузеле су зграде градске управе у градовима Мариупољ и Јенакијево на истоку земље, извештавају руски и украјински електронски медији, преносећи и тврдње проруских демонстраната да је у граду Славјанску погинуо један њихов присталица и двојица припадника украјинског Десног сектора а више особа рањено.
Руски ТВ канал „Лајф њус“ (ЛифеНеwс) наводи да је приближно стотину млађих људи разбило прозоре и ушло у зграду а да нема повређених. Ројтерс наводи да је упад у зграду уследио после марша у ком је учествовало око хиљаду људи који су се заложили за формирање одвојене републике на истоку Украјине, а да полиција није покушавала да их заустави.

13.50 – Генерални секретар НАТО Андерс фог Расмусен данас је изразио забринутост због појаве наоружаних проруских група у источној Украјини и упозорио да би „свако даље руско војно мешање у тој земљи“ повећало међународну изолацију Москве.
„Веома сам забринут због даље ескалације тензија у источној Украјини. Ми видимо да проруски сепаратисти спроводе оркестрирану кампању насиља чији је циљ дестабилизација Украјине као суверене државе“, навео је Расмусен у саопштењу.

11.16 – Шефови дипломатија земаља чланица Европске уније окупиће се сутра у Луксембургу како би размотрили ситуацију у Украјини и односе са Русијом.
Састанак ће водити висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, а осим Украјине, на дневном реду су Босна и Херцеговина, Сирија и Тунис.

09.57 – Канада је одлучила да уведе санкције против двојице званичника полуострва Крим, који се прошлог месеца припојио Русији, као и против кримске нафтне компаније „Черноморнефтегаз“.

08.00 – Проруске групе заузеле су зграду полиције у Краматорску, на истоку Украјине, чему је претходио оружани сукоб са полицијом која је покушала да брани објекат од нападача који су упали унутра, тврде локални медији и очевици.

На сајту из Краматовска „Вокточниј пројек“ пише да су нападачи дошли у град у два аутобуса јуче око 19 сати по локалном времену и заузели зграду полиције после размене ватре која је трајала неколико минута.

07.07 – Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун позвао је обе стране у украјинској кризи да „примене максималну уздржаност“ и укључе се у дијалог у циљу смањења тензија у тој земљи.
Баново саопштење објављено је синоћ пошто је Украјина оптужила званичну Москву за агресију након што су наоружани проруски демонстранти током јучерашњег дана заузели зграде управе у два града на истоку Украјине, пренела је агенција АФП.

01.19 – Амерички потпредседник Џозеф Бајден ће током априла посетити Украјину како би се сусрео са представницима тамошње владе и цивилног друштва. Према саопштењу Беле куће, Бајден ће у Кијев допутовати 22. априла, а његова посета ће бити концентрисана на напоре међународне заједнице да помогне у стабилизовању и јачању украјинске привреде, као и на разматрање ситуације у источној Украјини, преноси АП.

00.19 – Дмитриј Јарош, вођа украјинске партије екстремне деснице Десни сектор, позвао је у видео обраћању на „Јутјубу“ своје присталице да се мобилишу и буду спремни за предузимање одлучних корака за „одбрану украјинског суверенитета и територијалног интегритета“. Јарош је апеловао на безбедносне снаге, не само да се уздрже од супротстављања Десном сектору, већ и да помогну националистима да обнове „правни поредак“, преноси Русија данас.

00.16 – Уколико Кијев буде употребио силу у југоисточној Украјини против народа који је доведен до очајања, изгледи за планирани четворострани састанак у Женеви посвећен решавању украјинске кризе ће бити угрожени, рекао је у телефонском разговору руски министар иностраних послова Сергеј Лавров америчком државном секретару Џону Керију.

21.16- НАТО је објавио документ којим објашњава своју позицију према низу оптужби Русије на рачун Алијансе, наводећи да су засноване на погрешном тумачењу чињеница и да игноришу напоре које је НАТО уложио у изградњу партнерства са Русијом.

У документу објављеном на сајту НАТО наводи се да је „руска агресија на Украјину“ довела до међународне изолације Русије, укључујући потпуни прекид практичне сарадње НАТО са Русијом. Русија је такође изнела, како наводи НАТО, неосноване нападе на легитимност украјинских власти и употребила је силу да би узела део територије Украјине.

Одговарајући на руске критике у вези са легитимношћу војних акција НАТО снага на Косову, Алијанса наводи да су операције око Косова уследиле након годину дана интензивних напора УН и Контакт групе, чији је члан била и Русија, како би се нашло мирно решење.
„Савет безбедности УН је у неколико прилика означио етничко чишћење Косова и све већи број избеглица као претњу по међународни мир и безбедност“, тврди НАТО и објашњава да је операција покренута упркос одуству одобрења Савета безбедности како би се „спречило масовно кршење права и убијање цивила“.

Танјуг

Ukraine Ukraine Ukraine Ukraine