Пуцњава у Славјанску

slavjansk-ukrajina

10.50 – Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен изјавио је како је руска пропаганда против Запада и НАТО, ништа друго него параван да се прикрију незаконите радње.

10.20 – МУП Украјине упозорава грађане Славјанска да не прилазе прозорима

МУП Украјине, који је започео војну операцију у Славјанску, где присталице федерализације држе под контролом неколико административних зграда, упозоравају грађане да не излазе из станова и не прилазе прозорима.

Ово је на свом Фејсбук профилу написао вршилац дужности министра унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков.

Министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков изјавио је да је почела „антитерористичка акција“ у граду Славјанску, где су наоружане групе заузеле у суботу неке државне зграде, укључујући и градску скупштину.

Најмање троје људи, укључујући једног цивила је повређено у обрачунима у Славјанску, а сви приступи граду су блокирани!

Аваков је рекао да у акцији учествују све структуре оружаних снага, а очевици саопштавају да хеликоптери надлећу центар и да се чују експлозије и пуцњава.

„Кажите свим цивилима да напусте центар града – не напуштајте станове, не приближавајте се прозорима. Сепаратисти су отворили ватру на специјалне снаге без преговора“, додао је још министар.

Раније је он најавио почетак спровођења специјалне операције у Славјанску. Према његовим рфечима, операцијом руководи Служба безбедности Украјине.

10.10 – Специјална операција безбедносних снага у Украјини: Пуцњава у Славјанску

Безбедносне снаге под командом Кијева изводе специјалну операцију у граду Славјaнску у Доњецкој области, где су раније присталице федерализације заузелe неколико административних зграда.

Чује се пуцњава, ваздушним простором патролирају борбени хеликоптери. У самом граду су постављени контролни пункови. Наоружани људи у маскирним униформама селективно проверавају возила која пролазе. Један од таквих пунктова налази се у близини Градског већа Славјанска, где се над барикадама подигнутим од гума и песка вијоре заставе РФ, Доњецке народне републике и народне милиције Донбаса.

Протест се такође одржава испред зграде градског одељења полиције.

10.08 – Десни сектор кренуо са мобилизацијом у Кијеву, најавивши да ће послати своје активисте на исток Украјине, преноси Раша тудеј.

 

09.58 Парламент Украјине хитно је сазвао седницу, како би покушали да пронађу решење кризе на истоку земље.

09.24 – Амерички државни секретар Џон Кери упозорио је Русију да ће сносити „додатне последице“ уколико се не стишају тензије у суседној Украјини и уколико се руска војска не повуче са границе.

09.02 – НАТО је објавио документ којим објашњава своју позицију према низу оптужби Русије на рачун Алијансе, наводећи да су засноване на погрешном тумачењу чињеница и да игноришу напоре које је НАТО уложио у изградњу партнерства са Русијом. У документу објављеном на сајту НАТО наводи се да је „руска агресија на Украјину“ довела до међународне изолације Русије, укључујући потпуни прекид практичне сарадње НАТО са Русијом.

08.46 – Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун дубоко је забринут око ситуације на истоку Украјине и нагласио да даљи немири неће служити интересима било које стране у Украјини.

 

08.29Пуцњава у Славјанску у источној Украјини на демонстранте који су у суботу заузели неколико владиних зграда, преноси Раша тудеј. До пуцњаве је дошло, према незваничним информацијама, након што је Кијев најавио „антитерористичку операцију“ против демонстраната.

08.00 – Сергеј Лавров: Употреба силе би угрозила састанак посвећен кризи у Украјини

Уколико Кијев буде употребио силу у југоисточној Украјини против народа који је доведен до очајања, изгледи за планирани четворострани састанак у Женеви посвећен решавању украјинске кризе ће бити угрожени, рекао је у телефонском разговору руски министар иностраних послова Сергеј Лавров америчком државном секретару Џону Керију.

 

Кери је изразио забринутост због протеста у југоисточним областима Украјине, тврдећи да су они последица подстицаја и готово директног мешања Русије, преноси Итар-тасс.

Амерички државни секретар није, међутим, изнео ниједну конкретну чињеницу, већ је само поновио да Русија мора да повуче своје људе с југоистока Украјине, саопштило је руско министарство спољних послова.

Лавров је још једном подсетио Керија на чињеницу да је политичка криза у Украјини уопште, а нарочито у њеном југоисточном делу, изазвана неуспехом садашњих украјинских власти да узму у обзир легитимне потребе и интересе Руса и становништва које говори руски.

Руководство у Кијеву показује неспособност да предузме одговорност за судбину земље и да ефикасно ангажује све политичке снаге и регионе у процесу израде нацрта новог устава, истакао је Лавров.

Он је у разговору с Керијем изразио спремност своје земље да размотри информације о наводним руским агентима у југоисточној Украјини, уколико америчка страна има неке конкретне податке о томе.

Курир-Танјуг-Глас Русије-НСПМ