НАТО одговара на оптужбе Русије: Бомбардовање Србије било легитмно

nato bombardovanje

НАТО је данас објавио документ којим објашњава своју позицију према низу оптужби Русије на рачун Алијансе, наводећи да су засноване на погрешном тумачењу чињеница и да игноришу напоре које је НАТО уложио у изградњу партнерства са Русијом.

У документу објављеном на сајту НАТО наводи се да је „руска агресија на Украјину“ довела до међународне изолације Русије, укључујући потпуни прекид практичне сарадње НАТО са Русијом.

Русија је такође изнела, како наводи НАТО, неосноване нападе на легитимност украјинских власти и употребила је силу да би узела део територије Украјине.

Одговарајући на руске критике у вези са легитимношћу војних акција НАТО снага на Косову, Алијанса наводи да су операције око Косова уследиле након годину дана интензивних напора УН и Контакт групе, чији је члан била и Русија, како би се нашло мирно решење.

„Савет безбедности УН је у неколико прилика означио етничко чишћење Косова и све већи број избеглица као претњу по међународни мир и безбедност“, тврди НАТО и објашњава да је операција покренута упркос одуству одобрења Савета безбедности како би се „спречило масовно кршење права и убијање цивила“.

Након ваздушне акције, накнадна операција коју је предводио НАТО и мисија КФОР, која је у почетку укључивала и Русију, била је под мандатом УН и у складу са резолуцијом 1244 са циљем да се обезбеди сигурно окружење на Косову, каже се у документу.

То је довело до готово десетогодисњег периода дипломатских активности , под окриљем УН, да би се пронашла политичка солуција и решио коначни статус Косова, како је то прописано резолуцијом УН 1244.

Операција на Косову споведена је након исцрпних дискусија у којима је учествовала целокупна међународна заједница како би решила дуготрајну кризу, наводи НАТО.

На Криму, где не постоје докази о кризи и нема покушаја да се преговорима дође до било каквог решења, Русија је заобишла читаву међународну заједницу, укључујући УН, и једноставно окупирала део територије друге земље, тврди се у документу НАТО.

nato-bombardovanj

Русија тврди да је анексија Крима оправдана мишљењем Међународног суда правде о независности Косова а руски лидери наводе да је преседан за такозвану декларацију о независности Крима управо мишљење тог суда о Косову. Међународни суд правде је, међутим, јасно навео да њихово мишљење не представља преседан, наводи НАТО.

Суд је саопштио да му је постављено „уско и специфично“ питање о независности Косова при чему то не би покрило шире легалне консеквенце те одлуке.

Суд је нагласио околности у којима би тежње за независношћу биле илегалне. То би подразумевало „да су повезане или би могле бити повезане са незаконитом употребом силе“, каже НАТО у свом документу.

Пример за „незакониту употребу силе“ била би инвазија и окупација суседне земље – управо оно што је Русија учинила.

Уз то, процес који је водио проглашењу независности Косова трајао је годинама и водиле су га УН. Све те чињенице Русија превиђа, наводи НАТО.

У документу Алијанса коментарише и тврдње Русије у вези са обећањем НАТО да неће спроводити политику ширења у источној и централној Европи и да неће стварати војну инфраструктуру близу граница са Русијом нити стално тамо распоређивати трупе.

NATO-BOMBARDOVANJE-SRBIJE

„Таква обавеза није била преузета“, поручују из НАТО и додају да би такво обећање, да је било дато „требало да буде писмено формулисано у виду званичне одлуке свих чланица НАТО“.

Из Алијансе одбацују и тврдње Русије да су игнорисали њену забринутост у вези са противракетном одбраном, напомињући да су, напротив, стално тражи могућности сарадње с Русијом у области ПВО.

Како се наводи у документу, руски независни војни експерти јасно су указивали да програм ПВО НАТО није могао да представља никакву претњу за Русију нити да смањи ефикасност њених стратешких снага за одвраћање.

„Руска влада користила је ПВО као изговор за оптужбе, а не као могућност за партнерство“, сматра НАТО.

Танјуг