„Сатана“ на продају?

rakete kijev

ВЕСТ да ће Украјина продати техничку документацију и технологију производње најмоћније интерконтиненталне балистичке ракете на свету „војводе“, која је направљена још у време СССР-а у Дњепропетровску у заводу „Јужмаш“ узнемирила је многе. Управо је „Јужмаш„ правио ракете „као кобасице“, како је својевремено говорио и претио совјетски лидер Никита Хрушчов. Највише се писало ових дана да је Турска наводно заинтересована да купи „војводу“ и да тајно преговора са Украјином. Тај моћни ракетни комплекс у СССР-у су водили под ознаком Р-36М 2, а по НАТО-класификацији су га знали као „сатану“ или СС-18.

Неки медији су минуле недеље тврдили да су и Кинези заинтересовани да дођу до техничке документације те ракете. Куповина документације помогла би Кинезима да лакше направе моћне ракете са којима би могли да лансирају космичке бродове.

Иако руководство у Москви не хвата паника чак ако Кијев и прода техничку документарцију јер је реч о старој ракети, руско Министарство спољних послова је ипак упозорило Украјину да би продаја технологија и документације значила кршење Договора о забрани продаје ракетних технологија земљама које до сада нису имале то опасно оружје. Потписнице хашког документа, међу којима је и Украјина, обавезале су се да неће помагати другим земљама да дођу до ракетног оружја од којег може страдати много људи.

Један од водећих руских ракетних стручњака генерал-пуковник у пензији Виктор Јесин, који је својевремено био началник руског главног штаба ракетних јединица, подсећа да су Москва и Кијев потписали договор којим су се стручњаци завода „Јужмаш“ обавезали да ће одржавати руске ракете „војвода“ до краја њихове експлоатације. Зашто Русе није страх чак и ако је тачна вест да ће Украјина продати „сатану“ некој од заинтересованих земаља, може се лако разумети из објашњења руског генерала.

– Руске фабрике које производе ракете на течно гориво могу да преузму улогу „Јужмаша“ – тврди генерал Јесин. Он додаје да ће „сатана“ после 2020. године бити повучена и да одлази у старо гвожђе. Иначе, све ракете имају рок трајања и њихово одржавање је прилично скупо. Дакле, чак и да продају документацију, Украјинци неће много наштетити Москви која се већ определила и прави нове далеко модерније ракете.

ТАЈНИ ПРЕГОВОРИ ИАКО се о томе доста говори, приче о тајним преговорима Турака и руководства „Јужмаша“ звуче доста нереално. Не може о таквим питањима самостално да одлучује завод „Јужмаш“, већ се одлука доноси на државном нивоу. Садашње руководство у Кијеву је под контролом Вашингтона, па није реално да се документације и дочепају Турци, а поготово не Кинези. Недавно је чак објављено да се преговори у Дњепропетровску воде и са Израелом.

Украјински војни аналитичари тврде да је много хваљени и најављивани украјински „Сапсан“ аналоган руском „Искандеру“. Додуше, Руси су направили и испробали „Искандер“ а Украјинцима је „Сапсан“, назван по птици грабљивици, још у техничкој документацији. Због недостатка средстава Министарство одбране у време владавине Виктора Јануковича није могло да финансира да се пројект „Сапсан“ доведе до краја.

После захлађења односа Кијева и Москве, један број украјинских политичара жали што је њихова земља добровољно предала све атомско оружје Русији. Сада те усијане главе у Кијеву маштају да поново имају атомску бомбу.

Руски председник Владимир Путин је одавно говорио да се у земљи мора производити све стратешко оружје. Због тога је лани обзнањено да Руси већ испробавају нову ракету „рубеж“ (граница) коју неки зову „убица за ПРО“. Већ су била три пробна гађања „рубежа“, а у плану је да буде примљен у наоружање руских ракетних једница 2014. године. „Рубеж“ је интерконтинентална балистичка ракета повишене прецизности која има знатно веће могућности и маневарске способности у односу на садашње ракете. Приликом њеног испробавања, лансирање је било на полигону Капустиј јар у Астраханској области на југу Русије, а циљ је погођен на полигону Балхаш у Казахстану. Нови тип ракете се води под ознаком РС-26. За ту ракету се сада припрема потребна инфраструктура и обучавају посаде. Нови комплекс ракета „рубеж“ лакше и брже може да заобиђе противничку ПВО од садашње најбоље руске ракете РС-24 „јарс“. Сада многи постављају питање хоће ли се ове или идуће године „рубеж“ појавити на паради на Црвеном тргу. Знатижељни хоће да виде како изгледа моћно руско шило које са лакоћом пробија много хваљени амерички атомски кишобран.

Руски конструктори су, како тврди потпредседник владе Дмитриј Рогозин, успели да направе високопрецизно оружје, а „Новости“ су већ писале да је Кремљ у државном буџету предвидео позамашну суму новца за градњу нових фабрика најмодернијих ракета.

Кад се то зна, онда је јасно зашто Руси не страхују хоће ли или не Украјина продате своје ракетне технологије некој од војно амбициозних земаља.