ПУТИН: Срби љубим вас!

vladimir-putin-srbi

Руски председник до сада је искористио много прилика да светској јавности скрене пажњу на Србију, и то на тако убедљив начин који се ретко може чути и од самих српских званичника, оцењује Глас Русије

МОСКВА, БЕОГРАД – Радио „Глас Русије“ позабавио се разлозима због којих је Владимир Путин најпопуларнији политичар у Србији, наводећи да је руски председник до сада искористио много прилика да светској јавности скрене пажњу на поједине чињенице које се тичу Србије, и то „на тако убедљив начин који се ретко може чути и од самих српских званичника“.

„Занимљиво је на који начин је руски председник завршио разговор са српским председником пре извесног времена, поводом новогодишњих празника, када је Путин изрекао крајње неуобичајне речи поздрава, које се ретко или скоро никада не могу чути у свету високе политике: „Љубим ваш народ и вас господине председниче„“, наводи руски радио.

„Глас Русије“ подсећа и на Путинов говор у коме је критиковао САД због свог односа према малим народима, укључујући и Србе.

„Онај који себе данас незванично и неоправдано назива господаром света морао би да зна да нити је заиста најјачи нити да му тренутна позиција даје за право да угњетава друге народе, државе и вере. Сведоци смо да је једном народу са Балкана територија распарчана од стране тих великих сила, а да се тај народ и даље сматра џелатом, а не жртвом, кривцем а не оштећеним„, биле су Путинове речи.

Путин је оштре речи више пута употребио кад је реч о Косову, па је тако једном приликом оценио да је подршка једностраном проглашењу независности Косова неморална и противправна.

„Како вас није стид уопште, Европљане, да са таквим двоструким стандардима приступате решавању истих питања у разним деловима света? Када кажете да је Косово посебан случај, то је све лаж. Никаквог посебног случаја тамо нема, и сви то одлично знају. И наравно, ми ћемо питање таквог понашања поставити у Савету Безбедности УН“, рекао је руски председник, подсећа Глас Русије.

Путин је, како тумаче аналитичари, преко недавне посете потпредседника Дмитрија Рогозина понудио Србији да поврати суверенитет и снагу.

„Русија је са вама, Путин је са вама, потребна нам је јака Србија која ће заступати своје ставове“, рекао је Рогозин током посете Београду.

На образовном форуму прошле године у месту Селигер, Путин је рекао да ће учинити све да Србија има будућност и да ће помоћи да односи две земље буду бољи, као и то да ће радити на томе да Србија и Русија имају заједничку будућност.

„Вероватно баш у таквим изјавама и поступцима руског председника треба тражити одговор са почетка – зашто је Путин најпопуларнији политичар међу Србима“, закључује радио Глас Русије.

Танјуг

Чланак је објављен у фебруару, 2013. године.