Више хиљада људи протествовало у Доњецку, активисти заузели државне зграде у Славјанску (ВИДЕО+ФОТО)

??????????????????????????????????????

Хиљаде људи окупило се у Доњецку, у источној Украјини, позивајући на федерализацију државе. Демонстранти су почели да формирају милицију да помогну демонстрантима против Мајдана  у Славјанску, који су заузели неколико владиних зграда у граду.

Активисти у Славјанску, граду источне Украјине на северу области Доњецк са популацијом од 120 000, у суботу су заузели полицијску станицу и зграду Градског већа. Полиција је саопштила да су антимајдански протестанти такође заузели локалну канцеларију Службе безбедности Украјине, СБУ.

mapa1

Они су подигли заставу на врх зграде штаба полиције, рекла је градоначелница Славјанска, Нели Штепа.

„Кад сам данас разговарала са активистима, они су објаснили да представљају народну милицију области Доњецк. Рекли су да се противе власти Кијева и да ће данас са њом преговарати“, рекла је она.

Штепа је додала да грађани подржавају позиве активиста за референдум о обласној федерализацији, и да позивају полицију да стане на страну народа.

Ако власти из Кијева „покушају да сузбију устанак, многи цивили ће погинути и то се не може дозволити“, рекла је Штепа.

Заменик лидера самоустановљене донбаске народне милиције, Сергеј Ципљаков, рекао је агенцији РИА НОВОСТИ да су активисти који су упали у штаб били ненаоружани.

-

Наоружани проруски активиста се обраћа присталицама окупљеним испред полицијске станице источноукрајинског града Славјанск, пошто је станица заузета од стране неколико десетина наоружаних људи, 12.априла, 2014. (АФП Фото/Анатолиј Степанов)

Међутим, украјински пучистички премијер Арсен Аваков је на својој Фејсбук страници написао да су напад на полицијску станицу извели маскирани мушкарци с оружјем и обећао је да ће владин одговор на напад бити „веома оштар“. Аваков је додао да је јединица специјалних снага распоређена на месту напада.

Антимајдански демонстранти су зауставили два аутобуса пуна припадника снага безбедности који су из Доњецка ишли за Славјанск – известио је тв канал Русија 24. После преговора, снаге безбедности су се вратиле у свој штаб у Доњецку.

„Не могу рећи да је било сукоба између полиције и активиста, други су само отпратили јединицу специјалних снага назад у њихов штаб“, рекао је дописник Русије 24, који је био на лицу места.

??????????????????????????????????????

Проруски активиста посеже кроз бодљикаву жицу да прими траку Светог Ђорђа, познати руског симбол војничке храбрости који је постао симбол проруских демонстраната – на барикади испред регионалне државне управе зграде у Доњецку, источна Украјина, 12. априла 2014. (Бета-АФП Фото / Макс Ветров)

Усред протеста и позива на  федерализацију Украјине, вд председника Владимир Турчинов је сменио шефа службе безбедности СБУ за област Доњецка, Валерија Иванова, у суботу, према уредби објављеној на председничком сајту.

Шеф обласне полиције у Доњецку, Константин Пожидајев, рекао је у суботу да напушта своје место пошто су га демонстранти позвали да се повуче.

Немир је захватио источну Украјину после ЕуроМајдан протеста у Кијеву, што је резултирало пучем 22. фебруара. Људи у Доњецку, Харкову, Луганску и другим градовима позивају на референдум да одлучи о статусу Донбаске области.

-

Проруске присталице митингују испред обласне државне зграде у источноукрајинском граду Доњецк, 12. априла 2014. (АФП ФОТО/Александер Худотепли)

A pro-Russia protester holds an anti-swastika sign in front of a barricade outside a regional government building in Donetsk

Проруски демонстрант са знаком антисвастике испред барикада пред зградом обласне владе у Доњецку, у источној Украјини 11.априла 2014. (Ројтерс/Гљеб Гаранич)

Извор: http://rt.com/news/rally-donetsk-slavyansk-ukraine-160/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп