Путин честитао Дан космонаута посади Међународне свемирске станице

svemirska stanica

Резервни рачунар монтиран на труп Међународне свемирске станице (МСС) је престао да ради. Пошто ће бити потребан у среду, када на станицу пристаје карго летилица, чланови посаде ће можда морати у свемирску шетњу да га замене.

Мултиплексер-демултиплексер рачунари (The Multiplexer-Demultiplexer – MDM) контролишу одређене функције роботике. Резервни МДМ рачунар Међународне свемирске станице је престао да реагује на команде, изјавила је НАСА у петак увече.

Добра вест је да је главни рачунар унутар станице и даље у потпуности оперативан. То значи да МСС наставља да нормално функционише, само је изгубила редундантност добијану од рачунара.

Не постоји ризик за шест чланова посаде МСС, од којих тројица по плану треба да се врате на Земљу 14. маја, укључујући руског космонаута Михаила Тјурина.

Посада тренутно ради на довођењу рачунара на мрежу и, ако у томе не успе, друга опција ће захтевати да се неко од њих обуче за свемирску шетњу и замени уређај.

Ово би требало да се уради пре среде, када летилица Спејс Икс Драгон треба да пристане уз МСС ради попуњавања залиха. Бекап МДМ-а ће бити потребан за процес пристајања, да обезбеди сигурносну мрежу роботици укљученој у везивање летилице за ММС.

Спејс Икс Драгон ће такође понети терет назад на Земљу, заједно са резултатима одређених научних експеримената извођених на Међународној свемирској станици.

Посада у петак није била на дужности, али је примила позив руског председника Владимира Путина, честитке за добро обављен посао и жеље за срећан Дан космонаута. 12. април је годишњица првог свемирског лета човека, Руса Јурија Гагарина 1961 године.

Извор: http://rt.com/news/iss-computer-breaks-spacewalk-100/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп