Милош Земан: ЕУ и НАТО треба одлучним акцијама да застраше Русију

milos-zeman

Праг — Председник Чешке Милош Земан затражио од ЕУ и НАТО да уместо досадашњих „бу, бу, бу“ декларација и санкција одлучним превентивним акцијама „застраши Русију“.

„Ја сам за ефикасне, врло одлучне, у многим случајевима превентивне акције, зато што је превентива увек јефтинија од гашења пожара. Верујем да ће ЕУ и НАТО наћи смелости за оно што се повремено назива застрашивање“, казао је данас Земан у Прагу на међународној конференцији поводом 10. годишњице уласка Чешке у Европску унију.

Председник Чешке оценио је да је Крим, који, како је подсетио, раније никада није припадао Украјини, већ изгубљен, али је апеловао да се спречи ланчана реакција која би настала ако би Русија одлучила да анектира исток Украјине.

„Не желим да изгледам као ратни хушкач али ако би руске трупе ушле у Украјину и окупирале, рецимо, Одесу, инвазија би могла да се настави заузимањем Приднестровља или Молдавије.

Изазвала би ланчану реакцију, ефекат лавине која би се тешко заустављала без великих губитака“, казао је Земан.

Чешки председник одбио је економске санкције против Русије и подсетио да су санкције САД против Кубе деценијама одржавале режим Фидела Кастра.

„Објављивати празну декларацију која ниста не саопштава, типа ‘бу, бу, бу’ и ништа више, значи дискредитацију ЕУ“, рекао је Земан.

На конференцији „Чешка очима Европе, Европа очима Чешке“ председник Земан подсетио је поводом садашње кризе, и економске, и око Украјине, и у односима Запада са Русијом, да је ЕУ из сваке кризе излазила јача и спремнија за дубљу интеграцију.

Бета