САРАЈЕВО (НИ)ЈЕ ТУРСКО

reg-turska-BiH

БАЊАЛУКА – Да Турска не одустаје од својатања Сарајева и БиХ, потврђује изјава министра економије ове земље Нихата Зејбекчија да је „босанска држава била османско царство“!

После иступа шефа турског премијера и шефа дипломатије, Реџепа Тајипа Ердогана и Ахмета Давутоглуа, да је „Сарајево продужена рука Анкаре“, и Зејбекчи је, тврде српски политичари, наставио да промовише неоосманске циљеве Анкаре.

Упркос ставу Српске да се турски званичници залажу искључиво за остваривање бошњачких и исламских интереса, чиме додатно урушавају политичку и безбедносну ситуацију у земљи, новоколонијални ветрови са Босфора су све јачи.

Ако се анализирају иступи турских званичника, сматрају српски политичари, веома лако се може видети да је циљ спољне политике Анкаре успон отоманског Балкана, а остваривање те стратегије почело је управо из Сарајева и БиХ.

Зејбекчи је, током предавања студентима туркологије сарајевског Филозофског факултета, поручио да су односи између Турске и БиХ чврсти и да их треба развијати у будућности.

– Ми смо потомци људи који су на истом географском простору делили иста осећања, ми смо деца и потомци исте културе. Османско царство је била турска држава, босанска држава, хрватска држава, српска држава, арапска држава. Створили су је многи народи који су се нашли на окупу, многе културе и многи језици. Ми смо близу 550 година провели заједно овде, а након османске државе ја овде видим споменике и историју тог времена – рекао је Зејбекчи.

Он је рекао да је „босанска држава изнедрила 22 велика османска везира“.

– Преведено речником данашњице, то значи да је тадашња Босна дала 22 премијера. Хиљаде великих владара је дошло из ове државе, стотине песника, архитеката, уметника. И дан-данас веома смо срећни што живимо са вашим сународницима у Турској – појаснио је Зејбекчи.

Пре њега, Ердоган и Давутоглу су поручили да БиХ заузима посебно место у срцу Турака и Турске и да ће тако остати и убудуће.

– Алија Изетбеговић ми је у аманет отавио Босну – казао је раније Ердоган и додао да му је Изетбеговић у болници рекао да је „Босна оставштина Османлија“.

Посланик СНСД у парламенту БиХ Славко Јовичић каже, за „Новости“, да Турска самоуверено и доследно проводи своју неоосманску стратегију у БиХ, али и на Балкану.

– Евидентне су неоосманске претензије спољне политике Турске. Ту стратегију је управо Давутоглу и теоријски уобличио у својој књизи „Стратегијска дубина“. Турска очигледно жели да постане регионална сила, а Сарајево и Бошњаци су њихово средство за остваривање тог циља – тврди Јовичић.

Он је нагласио да је проблем што Анкара све отвореније промовише бошњачке интересе у БиХ на штету осталих народа.

– Срби и Хрвати се никада неће моћи идентификовати са османским идентитетом, како то Анкара покушава да наметне свим народима у БиХ. Зејбекчијеве изјаве су на том фону – закључио је Јовичић.

САРАЈЕВО (НИ)ЈЕ ТУРСКО

Давутоглу је више пута поновио и да је историја Балкана и БиХ отоманска. Посланик СДС Борислав Бојић замера Анкари што упорно својата Сарајево. – Ако је Сарајево турско, чији су онда остали градови у БиХ. Чини ми се да је Турска овим поручила да ће присвојити оно што сматра да је њено у овој земљи, али шта ће онда бити са БиХ. То су опасне изјаве турских званичника, којима се распирује међунационална мржња у земљи и јачају бошњачке хегемонистичке идеје – рекао је Бојић.

Вечерње новости