Ко је из Србије гласао за увођење санкција Русији

european_parliament

БЕОГРАД – Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је резолуцију којом је руској делегацији ускраћено право гласа до краја јанура 2015. године, а за коју је делегација Скупштине Србије различито гласала – посланици СНС и СПС су били против, ДС и УРС за,а ЛДП уздржан.

Резолуција која је јуче усвојена подразумева и да руски парламентарци не могу да раде у највишим органима Савета Европе, као што су Биро ПС СЕ, Стални комитет и Председнички комитет, рекла је Тањугу шеф српске делегација Александра Ђуровић.
“Имали смо препоруке да гласамо онако какав је став државе Србије – што се тиче ситуације у Украјини, сви смо гласали уздржано, а што се тиче увођења санкција према Руској Федерацији, препорука је била да се гласа против”, додала је Ђуровић.

Она је прецизирала да нису сви посланици гласали у складу са том пропруком, јер су се неки руководили ставом политичких група у СЕ којима прпадају.
“Ја као шеф делегације и посланик СНС, моја колегиница из СНС Катарина Ракић и посланица СПС Стефана Миладиновић гласале смо против санкција посланицима Руске Федерације, посланице ДС Наташа Вучковић и Весна Марјановић, и посланик УРС Владимир Илић гласали су за, док је Светислава Булајић из ЛДП била уздржана”, рекла је Ђуровић.

У међувремену, УРС се оградио од, како су навели, скандалозног чина посланика Илића који је “у Стразбуру гласао за избацивање Русије из Савета Европе”.
“Илић је, без икаквих претходних консулатација са странком, гласао у СЕ и глас Владимира Илића је његов лични чин, искључиво тако га треба тумачити и никако не представља званичан став Уједињених региона Србије”, наведено је у саопштењу из УРС.

Из ДС су, међутим, поручили да су посланице те странке, чланице делегације скупштине у ПС СЕ, својим парламентарним радом допринеле томе да санкција Савета Европе према Руској Федерацији не буде одузимање мандата члановима руске делегације, како је то предлагала група посланика, него најблажа могућа санкција, односно суспензија права гласа до краја заседања 2014. године.
“Потпредседница Демократске странке и Парламентарне скупштине Савета Европе Наташа Вучковић током заседања јасно је изнела став против избацивања Руске Федерације из Савета Европе”, навеле су демократе.

Из ДС су поручили да Председништво странке о гласању у СЕ о тој одлуци није заузело став и да се ради о личном ставу посланица.

Линк ка резултатима гласања http://assembly.coe.int/nw/xml/Votes/DB-VotesResults-EN.asp?VoteID=35016&DocID=15085&MemberID&Sort=2

Мировић позвао на јединство у заступању државних интереса

Потпредседник СНС Игор Мировић изјавио је данас да су посланици ДС и УРС, наши представници у Савету Европе показали висок степен неодговорности и да је разочаран таквим понашањем, где се личне визије и погледи стављају у први план у односу на државне интересе и стратегију.

„У међународним телима у којима Србија има своје представнике морамо бити јединствени, сложни и заступати заједно државне ставове, без обзира ко је у појединим временским интервалима на власти и у опозицији“, поручио је Мировић.

Он је истакао да тако наступају озбиљне и уређене државе, и додао да Србија жели и бори се свим снагама да буде озбиљна и уређена држава.

Танјуг – Срби на окуп