Карл Билт: Русија заслужује да буде извргнута руглу због своје дволичне политике

bilt

07.58 – Први председник Украјине после распада бившег Совјетског савета Леонид Кравчук позива запад да заустави експанзионистичку политику руског председника Владимира Путина, указујући да је она опасна по целу Европу.

„Ако се Путин не заустави то није опасно само за Украјину, већ целу Европу“, казао је он у интервјуу бечком недељнику „Њуз“. Кравчук је нагласио да, ако људи мисле да је „Путинова глад за експанзијом намирена“, треба да се подсете на Немачку 30-тих година, када су поједине државе мислиле да не треба да интервенишу зато што ће ускоро „бити мира“, што је довело до милиона жртава.

Он је изразио наду да ће доћи до западне војне помоћи. „Уколико би САД у војно-технолошкој области свеобухватно сарађивале са Украјином као што то чине са Јужном Корејом или Израелом то би био један веома, веома озбољан сигнал Русији“, уверен је Кравчук.

07.40 – Сајт руске државне Думе нашао се на мети хакера који су, на неколико сати, поставили натпис „Слава Украјини“. Напад је, како су хакери навели, изведен у име Николаја Каритонова из Комунистичке странке. „Сва сила империје зване Руска Федерација базира се на алкохолизму, страху и кукавичлуку“, било је наведено у постављеном тексту.

07.35 – Русија заслужује да буде извргнута руглу због своје дволичне политике. Заузели су Крим и сконцентрисали своју војску на граници са Украјином, а критикују војне припреме Кијева, изјавио је Карл Билт, министар спољних послова Шведске.

Иначе, парламентарци из Русије и Украјине данас би у Бечу, под окриљем ОЕБС-а, требало да се састану по први пут од како је започела криза у Украјини.

„Сусрет ће бити фокусиран на билатералне релације између Русије и Украјине, због чега ће састанку присуствовати и делегација ОЕБС-а чији представници су добро упознати са ситуацијом у ове две земље“, изјавио је Александар Фокин, члан делегације ОЕБС, преноси Униан.

06.55 – Украјина и НАТО заједнички су развили план за заштиту цивила и инфраструктуре у случају даљег погоршања безбедносне ситуације у одређеним регионима Украјине, саопштено је из Министарства унутрашњих послова ове земље.

06.50 – Украјински премијер Арсениј Јацењук планира да данас посети Доњецк и Днипропетровкс, пише на сајту украјинске владе.

06.45 – Полиција је склонила на непознату локацију Олега Царева, председничког кандидата у Украјини, након што је непозната особа, како се сумња, испалила хитац испред хотела „Променада“ у Одеси, где су Царева чекале његове присталице са којима су се сукобили њихови противници.

Курир