Вуковарска листа за бојкот – увод у Кристалну ноћ?!

cirilica u vukovaru 6

„Објављивање листе објеката у Вуковару, чији су власници особе друге националности или вере, са позивом на њихов бојкот, свакога ко имало познаје историју неодољиво ће подсетити на увод у Кристалну ноћ. На ноћ када су нацисти 1938. године разбијали јеврејске трговине и станове у Немачкој, и започели холокауст који је однео милионе невиних жртава“, тврде у Савезу антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске и Удружењу загребачких бранитеља Вуковара.

Док и даље изостају реакције званичних институција задужених за спречавање мржње и нетолеранције у Хрватској на „листу за бојкот“ српских трговина у Вуковару, оштра реакција два удружења указује да то може да буде увод у геноцид и страдања народа каквог је на овим просторима већ пре било. „Не преостаје нам ништа друго него, као и много пута пре у сличним ситуацијама ревизије савремене историје и буђења шовинистичког духа, да најоштрије осудимо тај чин“, кажу у два удружења уз констатацију да изостанак реакција може да одведе у „пут без повратка“.

– Суочени са покушајем фашизације града Вуковара и Хрватске у целини, што га ових дана спроводи група грађана под називом Штаб за одбрану хрватског Вуковара, били смо присиљени да се обратимо хрватској и међународној јавности, да подсетимо куда такво деловање може да одведе – каже се у реаговању које су потписали Фрањо Хабулин и Дамир Јашаревић, тврдећи да све обично почиње небитним стварима, а завршава у крвавим обрачунима цивилизације и друштва.

Вуковарска полиција је јуче обавестила Жупанијско државно тужилаштво да је на фејсбук-страници отворен профил са којег је упућен апел за бојкот продавница које у Вуковару држе Срби. Полиција каже да је предузела све што је у њеној надлежности.

ВУКОВАРСКИ ШТАБ О ПУПОВЦУ

ИЗ вуковарског штаба поручено је др Милораду Пуповцу, председнику СНВ, да измишља противнике и сеје страх. Истовремено, Штаб је поново сасуо паљбу на хрватску владу која „бесрамно манипулише потписима за референдум о ћирилици“.

Ј. Керблер – Новости