Изгледа да су приватне војске Америке већ у Украјини

???????????????????????????????

Према подацима из Доњецка, на градски аеродром слетела још једна група америчких најамника, које мајданска влада у Кијеву спрема за чишћења те области.

Заменик руководиоца народне војске Донбаса Сергеј Ципљаков тврди да десант броји 100 најамника. Судећи према публикацијама САД и Велике Британије, бројно стање најамног контингента, који кијевске власти намеравају да искористе на Југо-Истоку Украјине, износи 1800 војника.

Најчешће се помињу приватне војне компаније САД Blacktsar и Greystone. Уствари Blacktsar већ не постоји. Компанија је неколико пута мењала називе, данас се зове Academi. То је највећа приватна армија у свету. Blacktsar је једна од њених структуралних јединица. Обе фирме 90% својих наруџбина добијају од Стејт департмента, Пентагона, а чак и од Беле куће. Оне могу да скупе од 5 до 10 хиљада најамника.

Представница Грејтстоун Тифани Андерсон је изјавила 10. априла да она нема војнике на истоку и југу Украјине. Иначе су такве негације обична ствар. Нема много оних, који им верују. Ми смо стално у контакту са Стејт департментом, ЦИА и Пентагоном. – изјавио је америчкој ТВ компанији Еј-би-Си оснивач Blacktsar Ерик Принс.

Крајем протекле године Принс је објавио књигу Грађански ратови: историјат Беквотер и неопеваних хероја рата против тероризма. Не идемо сами у неке земље далеко од САД, – пише он. Нас увек моле за неки «рад». Ми га чинимо. О томе нико нигде никоме не прича, само на поверљивим састанцима и брифинзима. То је озбиљан рад, о којем је најбоље да нико не зна, истиче Ерик Принс.

Нешто занимљиво се сазнало, када су новинари замолили Принса да обасни своје речи да је председник Обама обавештен о акцијама приватних јединица САД у служби владе. Ево што су га питали и шта је он одговорио.

У својој књизи тврдите да су ваше везе са председником Обамом много чвршће него што би он хтео да призна. Шта то значи?

То значи да постоје неки кључни, од животне важности за њега програми САД, у чије испуњавање смо укључени.

Борне јединице за велике операције Blacktsar и Greystone имају од 100 до 300 војника. Дакле, у Украјину је већ пребачено око 6 борбених одреда. Војници добијају од 300 до 1500 долара дневно. Британске новине тврде да у Украјини «аренда» приватних јединица кошта САД 8 милиона долара месечно. Како каже потпуковник у оставци једног од руских специјалних ресора Андреј Попов, веома је тешко препознати најамнике Blacktsar или Greystone у време операција. Маскирају их као јединице месне полиције или специјалних ресора.

Данас су они (у Украјини) наоружани према регламенту специјалних ресора, за које се издају. Они имају пушкомитраљезе Калашникова, пиштоље Макарова, наше оклопе. Једина разлика су средства везе. То су затворени канали. Према њима се може одредити да нису то припадници украјинске специалне групе «Сокол». Они су припремљени као и сваки специјалци, изузев потпуне одсутности морала. Никаква људска осећања их не уздржавају, зато их шаљу за крваво угушивање месних протеста.

Тврдње о томе да никаквих америчких најамника у Украјини нема, такође је неопходно филтровати, узимајући у обзир формирање одреда најамних армија. У њих се за конкретне операције могу регрутовати бивши специјалци – полицајци или поморски пешадијци различитих националних припадности. То је нешто попут приватне «стране легије».

Андреј Федјашин – Глас Русије