Руски посланици траже да се суди Горбачову због распада СССР

gorbacov

Група руских посланика тражила је данас покретање истраге против бившег председника Михалила Горбачова због распада Совјетског Савеза 1991. и, као резултат тога, одговорности коју има у актуелној украјинској кризи.

„Сви мртви у Кијеву су на савести оних који су били у Кремљу 1991. и који су… растурили ту велику земљу“, рекао је посланик Михаил Дегтиарев за радио Ехо Москва, мислећи на погинуле током нереда на протестима у Кијеву који су водили свргавању проруског председника Виктора Јануковича у фебруару.

Дегтиарев је захтев парламенту за покретање поступка против Горбачова потписао са још двојицом посланика Уједињене Русије и двојицом из Комунистичке партије.

Бивши председник Горбачов (84) „стар је човек, нико га неће послати у затвор, али без овакве одлуке ми не можемо да напредујемо ни као земља, ни као нација“, додао је тај посланик.

Михаил Горбачов одбацио је, медјутим, одговорност за распад Совјетског савеза и пребацио је на посланике совјетског парламента који су гласали за такву одлуку коју су, против његовог мишљења, потписали тадашњи председник Борис Јељцин и његови тадашњи украјински и белоруски колега.

„Нема потребе за истрагом: Дума која је гласала (за ту одлуку) треба да се укрца у вагоне у правцу Магадана“, области на крајњем истоку Русије познатој по совјетским гулазима, рекао је Горбацов у изјави за исти радио.

Бета