Руски сценарио у БиХ?

dodik

САРАЈЕВО – Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик рачуна на руски сценарио у Босни и Херцеговини и „то је извесно“, изјавио је хрватски историчар и професор америчког Универзитета Јеjл Иво Банац.

Додик рачуна на Русе, Руси могу поновити Крим, рекао је Банац, преноси клиx.ба.

„Наравно, то зависи о много чему. Другим речима, Додик је онолико јак колико је јака међународна подршка коју он генерира. Из Србије и, наравно, Русије. Ја се не бих унапред кладио. Треба видети. Нема никакве потребе да се узнемиравамо. Мислим да је врло важно бити сабран у овим ситуацијама и видети какву ће политичку игру они да воде. Што се Русије тиче, то је много изгледније јер оно што раде на Криму, радиће и другде“, оценио је Банац.

На питање да ли то значи да ће се Русија уплести у отворена питања на Балкану, Банац је рекао – „она је већ ту“.

„Русија се уплиће на разне начине. То је посве извесно. Питање само до које мере и којим инструментима ће се показати. Мислим да Руси имају проблем легитимитета. Оно што је за њих најважније јесте да их се поштује као суперсилу, што, наравно, не зависи само о њима. Али, једини простор где они могу играти ту игру без неких нарочитих препрека је још увек југоисточна Европа“.

„Када би БиХ била у ЕУ и НАТО, онда би све било решено. Али, до тога предстоји много посла. А, то је управо оно што Додик жели да спречи“, оценио је он.

Банац је коментарисао изјаве председника Хрватске Иве Јосиповића о федерализму као решењу у БиХ.

Ствар је у томе што председник Хрватске није објаснио о каквој форми федерализма говори.

„Ако је то федерализам руског типа, ја то не БиХ ни случајно предложио. Ако је реч о некаквој децентрализацији и по могућности на неетничкој осови, онда би то можда била и добра формула. Јосиповић треба да објасни шта он под тим подразумева. Овако говоримо у шифрама“, оценио је Банац.

ФоНет