Пол Крејг Робертс: Обама прети и Русији и НАТО-у

???????????????????

Обамин режим је упутио истовремене претње, и непријатељу којег прави од Русије, и својим европским НАТО савезницима на чију се Вашингтон  подршку ослања у санкцијама Русији. То се не може добро завршити.

Иако су свесни да чак и Американци живе у контролисаном медијском окружењу, Европљани, Јужноамериканци и Кинези су бесни што National Stasi Agency шпијунира њихове комуникације. НСА-но гажење легалитета, Устава САД и међународних дипломатских норми је без преседана. Ипак, с шпијунирањем се наставља, док Конгрес седи сисајући палац и гази своју заклетву да ће бранити Устав Сједињених Америчких Држава.

Вашингтонско трућање извршне власти о „националној безбедности“ довољно негира уставно право и уставне захтеве. Западна Европа, видевши да су Бела кућа, Конгрес и федерални судови немоћни да обуздају штазијевску полицијску државу, одлучила је да створи европски комуникациони систем који искључује америчке компаније, како би се заштитила приватност европских грађана и комуникације власти од вашингтонског Штазија.

Обамин режим, у очајничкој жељи да ниједна земља и појединац не избегну његову шпијунску мрежу, осудио је намеру Западне Европе да заштити приватност својих комуникација као „кршење трговинских закона“.

Обамин представник за америчку трговину, који је са Европом и Азијом преговарао о тајним „трговинским споразумима“ што америчким корпорацијама дају законски имунитет у свим земљама потписницама, запретио је с СТО казнама уколико европска комуникациона мрежа искључи америчке компаније које служе као шпијуни за НСА. Тиме је Вашингтон, бескрајно арогантно, рекао својим најнеопходнијим савезницима, да ће, ако не дозволи да их шпијунира, искористити СТО за кажњавање.

Дакле, ту смо. Остатак света сада има најбољи могући разлог за излазак из СТО и да избегне Транс-пацифички и Транс-атлантски споразум. Сврха ових споразума није у трговини, већ у успостављању хегемоније Вашингтона и америчких корпорација над другим земљама.

У беспримерно изругивачком исказивању моћи Вашингтона над Европом, амерички трговински представник је упозорио европске НАТО савезнике Вашингтона: „Трговински представник САД ће пажљиво пратити развој сваког таквог предлога“ за стварање засебне европске комуникационе мреже.

Вашингтон се ослања на то да ће канцелар Немачке, председник Француске и премијер Велике Британије своју службу Вашингтону ставити изнад приватности комуникација својих земаља. Руској влади је свануло да бити део америчког доларског система значи да је Русија отворена за пљачку од стране западних банака, корпорација или појединаца које ове финансирају, да је рубља рањива а да би је водили и срозавали шпекуланти, страна тржишта и одлив капитала, и да зависност од америчког система међународних плаћања излаже Русију произвољним санкцијама наметнутим од „изузетне и незаобилазне земље“.

Остаје загонетка зашто је руској влади толико дуго требало да схвати да доларски систем плаћања ставља земље под шапу Вашингтона. Можда је одговор у успешности америчке постхладноратовске пропаганде. Хладноратовска пропаганда је сликала Америку у блиставом светлу, као велику заштитницу људских права, противницу тортуре, бранитељку слободе и подјармљених, љубитељку мира и добротворку света. Ова представа је преживела иако је америчка влада спречила стварање било какве репрезентативне владе у Јужној Америци, иако је Вашингтон бомбардовао пола туцета држава остављајући их у рушевинама .

Руси су изашли из комунизма природно усклађени са пропагандном сликом „америчке слободе“. Превидели су да су САД и Европа такође корумпиране, да такође имају крви на рукама. Током година антисовјетске пропаганде, Вашингтон је убијао европске жене и децу и за то окривљавао комунисте. Истина је изашла на видело када је председник Италије Франческо Косига јавно разоткрио Операцију Гладио, „фолс флег“ терористичку шему којом су управљале ЦИА и италијанске обавештајне службе током 1960-их, 1970-их и 1980-их, операцију у којој су европске жене и деца разношени бомбама да би се за то окривили комунисти и да би се спречио успех комунистичких партија на изборима. Ово је једна од најпознатијих „фолс флег“ операција у историји, пошто је резултирала изузетним признањем италијанске обавештајне службе.

Сада када је руска влада схватила да Русија мора да иступи из доларског система како би се заштитио руски суверенитет, председник Путин је ушао у бартер/рубља нафтне послове са Кином и Ираном. Какогод, Вашингтон се противи руском напуштању доларског међународног платног система, па “ Zero Hedge“, поузданији извор вести од америчких штампаних и тв медија, извештава да је Вашингтон пренео и Русији и Ирану да не-доларски послови повлаче америчке санкције.

Приговор Вашингтона на руско-ирански аранжман јасно показује свим владама света да Вашингтон користи међународни платни систем заснован на долару као средство контроле. Зашто би државе требало да прихватају међународни платни систем који крши њихов суверенитет ? Шта ће се десити, ако уместо пасивног прихватања долара као средства међународне плаћања, земље једноставно напусте систем долара ? Вредност долара би пала, тако и моћ Вашингтона. Без моћи коју улога долара као светске резервне валуте даје САД  – да плате своје рачуне штампањем новца, САД не би могле да задрже свој агресивни војни став или да испостављају наметнуте рачуне страним владама.

Вашингтон би био само још једно пропало царство, чије становништво једва саставља крај с крајем, док се један проценат мега – богатих надмеће са јахтама од 60 метара и 750 000 долара вредним украсима за фонтане. Аристократија и кметови. То је оно што Америка већ јесте постала. Атавизам феудалног доба.

Само је питање времена када ће цео свет видети да су САД пропала држава. Помолимо се да се то што пре деси, пре него што вашингтонски живаљ жељан хегемоније над другима цео свет дигне у ваздух.

Безобзирни су и опасни војни потези Вашингтона према Русији. Гомилање ваздушних, копнених и поморских снага НАТО-а на руским границама је у супротности са НАТО-руским споразумом из 1997 и Конвенцијом из Монтреа, и природно је што изазива сумње руске владе, поготову што су изговори – лажи, да ће Русија напасти Пољску, балтичке државе и Молдавију, поред Украјине.

Провидне су ове лажи. Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров је од НАТО-а затражио објашњење, рекавши: “ Ми не само да очекујемо одговоре, већ тражимо одговоре у потпуности засноване на поштовању правила које смо договорили.“

Андерс Фог Расмусен, марионета Вашингтона инсталирана као НАТО фигура с задужењима за НАТО колќо и ја, одговорио је на начин који гарантовано буди руске страхове. Расмусен је одбацио захтев министра иностраних послова Русије као “ пропаганду и дезинформације“.

Јасно, оно што сада доживљавамо је да расту тензије изазване од Вашингтона и НАТО. Ове тензије су додатак онима које произилазе из вашингтонског пуча у Украјини. Ове безобзирне и опасне акције су уништиле поверење које је руска влада имала у Запад и усмериле су свет ка рату.

Кијевски демонстранти, које су на улице позвале вашингтонске НВО, слабо су схватили да је њихова глупост поставила свет на пут ка армагедону.

Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: http://www.pakalertpress.com/2014/04/09/obama-issues-threats-to-russia-nato/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп