Кијев се одлучио на „ракетну уцену“

rakete kijev

Технологија произовдње интерконтиненталних балистичких ракета спасиће Украјину од банкротства – тако је очигледно решио Кијев. Према подацима украјинских медија, произвођачи интерконтиненталних балистичких ракета из Дњепропетровска већ преговарају о продаји ноу-хау са представницима Турске и Кине.

Званичне потврде ове информације за сада нема. Ипак, руско МИП подсетило је Кијев: Украјина је члан Режима контроле ракетних технологија и носи обавезе спречавање њиховог распростирања.

Произвођач најснажније балистичке ракете у свету – Војевода (по НАТО класификацији Сатана) – КБ Јужное, налази се на истоку Украјине, у Дњепропетровску. Ракете до данас стоје у наоружању руских ракетних снага стратешке намене, то је једно од главних средстава за доставу нуклеарног пуњења. Украјински стручњаци до недавно бавили су се њиховим гаранцијским сервисирањем. И у медијима се појавила информација да у Турској представници предузећа Јужное воде тајне преговоре са могућним пословним партнерима. А у самом Дњепропетровску сасвим званично су започели преговори о продаји ракетних технологија представницима Кине.

Бојазни неких експерата изазива не толико могуће раскидање руско-украјинске војне сарадње и прекид сервисирања ракета, колико сама перспектива трговине нуклеарним тајнама од стране Кијева. Нашавши се на ивици банкротства, украјинске власти се хватају за сваки сламку. Украјински произвођачи нуклеарног оружја, оставши без посла, решавају да продају своја знања Кини, Ирану, чак и Северно Кореји – само да им плате. А њима ће платити – при томе што је проблематичнија за САД земља која нуди уговор, то ће цена бити већа. И ако неко понуди повољни кредит вредан милијарде, њему ће читаву документацију и технологије за производњу Сатане продати без размишљања.

Треба истаћи да не деле сви стручњаци ове бојазни. Сличне намере кијевских управитеља изазваће одговарајућу реакцију читаве међународне заједнице, уверен је политиколог Станислав Притчин.

Наравно, то су врло озбиљне технологије. И нико у свету није заинтересован да оне доспеју у руке терориста. Осим тога, не мислим да је то најликвиднија роба коју поседује Украјина како би решила економску ситуацију. Постоји мноштво других начина да се реши проблем. То је и преговарачка платформа, и зајмови од ММФ. Тако да је то једна од могућности, али колико ће она помоћи да се размрси ово клупко проблема које стоји пред Украјином?

Јасно је да ни Вашингтон ни Брисел нису заинтересовани да ракетне технологије добије, на пример, Иран. А већ какву бурну реакцију ће изазвати такав окрет у Израелу, није тешко замислити. Тако да управо западни саветници задржавају кијевске власти од тако оригиналног решавања економских проблема, сматра политиколог Виктор Кувалдин.

Украјина је везана споразумима који се тичу ракетно-нуклеарног оружја. То су посебне технологије, оне носе огромну опасност и зато се налазе под строгом контролом. Украјина је данас земља „са ограниченим суверенитетом“. Стратешка решења се доносе не у Кијеву, већ у Вашингтону и Бриселу. Пошто Вашингтон чини све што је у његовој могући да не допусти ширење нуклеарних и ракетних технологија, такву могућност Украјина нема и неће имати.

Што се тиче информација процурелих у медије, то је својеврсна „побна лопта“, убеђен је експерт. Украјина је у очајничком положају, на ивици или већ преко ивице банкротства. Запад много обећава, али не жури да уплати новац. Москва, наравно, неће дати ни копејку док у Кијеву седи русофобска влада. Ова влада и покушава да натера неког да одреши кесу – прелазећи са молби на уцену.

Игор Силецки – Глас Русије