Споменик Холокаусту демолиран у Одеси, демонстранти из Кијева позивају да се спале симболи херојима из II светског рата

holokaust odesa

Споменик жртвама холокауста оскрнављен је у Одеси, на југу Украјине. Починиоци су нацртали нацистичке симболе – кукасти крст и Волф (вук) – удицу. Демонстранти у Кијеву захтевају хапшење оних који носе траке Светог Ђорђа, симбол хероја Другог светског рата.

Споменик жртвама холокауста у Одеси, подигнут на тргу названом по совјетском команданту Федору Толобихину, демолиран је у уторак преко ноћи, јавили су локални медији.

Неидентификовани људи нацртали су на споменику кукасти крст и волф-вук удице, симболе који су повезани са нацистичком идеологијом с почетка 20. века.

Споменик је отворен у октобру прошле године у знак сећања на више десетина хиљада становника који су погинули у Одеси у масакру 1941.

„Од 25 хиљада људи убијено је око 22 хиљада Јевреја, углавном деце, жена и стараца. Остали су били совјетски војници и маринци који су штитили град од нациста. Све је спаљено од стране румунских станара“, рекао је Роман Шварцман, шеф удружења бивших нацистичких заробљеника.

holokaust odesa1

Ово није први пут да је споменик из Другог светског рата оштећен у Украјини. Крајем фебруара „совјетски војник“ – споменик у знак сећања на колективну жртву совјетске армије против нацистичких снага – срушен је у граду Стрии, у западној Украјини.

У међувремену, демонстранти у Кијеву траже да се људи хапсе због ношења траке Светог Ђорђа, симбол хероја Другог светског рата, као и других „руских симбола“.

„Ми заиста желимо да покидамо … траку Св Ђорђа. Она је престала да буде симбол обележавања II светског рата, она се претвара у про – руски симбол“ , говори чланак „покидати траку Светог Ђорђа“ у једном украјинском дневном листу „Коментар“.

Источна Украјина је захваћена про-руским протестима са захтевима људи да се одржи референдум и отцепљење од Украјине. Демонстранти у градовима Харков, Луганск, Николајев и Дњепропетровск су покушали да провале у владине зграде, али је тада дошло до обрачуна са самопроглашеним властима. У Доњецку и Харкову, активисти су чак и покушали  да прогласе стварање независних република од нових власти у Кијеву.

РТ  (http://rt.com/news/ukraine-memorial-holocaust-vandalized-229/) – превод: СРБИ НА ОКУП