Протест Шиптара у Плаву -Тражићемо помоћ од наше двије државе: Косова и Албаније (ФОТО)

plavprotest3

Припадници албанског народа, њих око 350, организовали су данас у Плаву протест на ком су тражили бољи статус у Црној Гори.  Протест организовала студентска корпорација у сарадњи са Албанским удружењима у Сједињеним Америчким Државама.

Учесници протеста, који су незадовољни садашњим сататусом албанског народа у Црној Гори, су ЦдМ-у казали, да су дискриминисани, те да траже да раде, да након завршетка студија желе одговарајућа радна мјеста, и захтијевају да њихову заставу истичу гдје и кад хоће.

Један од организатора данашњег протеста Меми Балидемај казао је да је протест организовала студентска корпорација у сарадњи са Албанским удружењима у Сједињеним Америчким Државама.

Он је, за ЦдМ, казао да је протест организован јер су права албанског народа у Црној Гори угрожена од државног апарата на челу са премијером Милом Ђукановићем, додајући да су Албанци били одлучујући фактор за стварање државе Црне Горе.

“Исто тако можемо бити одлучујући фактор да спријечимо интеграцију Црне Горе у европску заједницу. Наша права се систематски газе и понижавају од државе Црне Горе. Данас смо дигли глас да се наше узурпиране својине ослободе и заштити праве својине, као и да се одобри безусловна употреба националне заставе”, навео је Балидемај.

Према његовим ријечима, један од главних проблема становника Плава и Гусиња представља депонија смећа која је смјештена у насељу Мартиновићи, а стварањем Националног парка Плав- Гусиње угрожава се егзистенција народа који вјековима живи од пољопривреде и сточарства.

“Такође, желимо подједнака права у запошљавању, као и право на школовање у складу са Планом и програмом са унифицираним букваром за наше малишане. Овим протестом само желимо поручити и Европској заједници да осигура наша права Општом декларацијом за права човјека Уједињених нација”, додао је он.

Балидемај тврди да се протести неће зауставити и да ће се организовати док се не испуне њихови захтјеви, а уколико држава Црна Гора не буде имала слуха за њихове проблеме , они су спремни да помоћ затраже од, како је казао “њихове двије државе Косова и Албаније”.

“Молим све политичке субјекте да када су у питању национални интереси забораве уске партијске интересе. Овим свима стављамо до знања да је наша истрајност дошла до тачке кључања”, поручио је он.

Подсјећамо да су прије неколико дана Албанци протестовали и у Тузима, гдје су такође казали да су дискриминисани и тражили да Тузи добију статус самосталне општине.

CdM

plavprotest2

plavprotest4

plavprotest1