НАЦИЗАМ, ФАШИЗАМ И УСТАШТВО – Вуковар: Српске радње на листи за бојкот

vukovar-ustaski-grafiti

ПОЗИВ на бојкот 35 радњи у Вуковару, чији су власници Срби, као објављивање пописа са именима и презименима власника, неодољиво подсећа на време нацизма, фашизма и усташтва. То је напросто језиво – рекао је у Загребу на ванредно сазваној конференцији за новинаре Милорад Пуповац, председник Српског народног већа.

Месецима већ кружи на друштвеним мрежама позив на бојкот српских трговаца у Вуковару, а у уторак је тај позив, који у СНВ-у оцењују као погромашки, објавио и портал „Дневно.хр“. „Не купујте у тим радњама, све док се ћирилица не макне из Вуковара“, каже се у позиву којим је повређен не само хрватски Устав, већ и многи закони, дан пре почетка процедуре одлучивања о референдуму о ћирилици у Сабору. Пуповац најављује да ће обавестити и међународну јавност ако се у Хрватској ништа не предузме.

– То је чиста асоцијација на тридесете године у Европи, када се појавио фашизам. Тако се у то време поступало према јеврејским радњама, а зна се до чега је све то довело и какве су биле последице – оцена је Александра Толнауера, из Савета за националне мањине. – Сличну политику деведесетих година скупо смо платили, а мржња увек завршава у насиљу. Сви ови који то раде нису свесни последица. Шта би било да се тако нешто догоди хрватским предузећима у Србији.

Др Пуповац тврди да би све што се сада догађа могло да има последице и да поквари односе Хрватске и Србије.

– Најгоре у свему је што нема реакција оних који би требало да реагују. Очигледно, као што не сметају усташка обележја широм Хрватске, не смета ни ово – тврди Пуповац. – Није више питање да ли је ово фашизам, већ „колико фашизма“ можемо да толеришемо. Једино што је горе од фашизма је уљуђено приказивање фашизма.

Пуповац је оштро критиковао и хрватске медије, пре свега Хрватску телевизију, што о тим догађајима не информише јавност.

ШТА ЈЕ СЛЕДЕЋЕ

СРБИ из Вуковара такође су огорчени „листама за одстрел“ и питају се шта још могу да очекују. – Историја нас учи да је било последица и због много бенигнијих ствари – каже Александар Толнауер, а у СНВ-у поручују да сличних ексцеса није било у Хрватској од деведесетих година прошлог века.

Ј. КЕРБЛЕР – НОВОСТИ