Велика Британија нема ништа против формирања оружаних снага Косова

Jan-Klif

Косово Поље/ Приштина — Амбасадор ВБ на Косову Иан Клиф изјавио је да ће суд за ратне злочине на Косову бити „косовски суд али под кишобраном Еулекса“ и судиће по ткзв. косовским законима.

Клиф је новинарима у Косову Пољу рекао да ће тужиоци и судије бити из међународне заједнице, а седиште суда биће на Косову и у Холандији.

„Влада Велике Британије сматра да је апсолутно неопходно формирање тог суда, који неће бити уперен против Косова и Ослободилачке војске Косова. Суд ће разматрати индивидуалне злочине“, рекао је Клиф.

Клиф је истакао да је продужење мандата Еулекса за још две године важно и због будућег суда за ратне злочине.

На питање агенције Бета о ставу Велике Британије о изменама „косовског устава“ којима би се омогућило оснивање оружаних снага Косова, Клиф је одговорио да је то унутрашња ствар „Косова“ и да Британија као чланица НАТО жели боље односе Косова и Алијансе.

Ако би биле основане оружане снаге, на Косову би постојале две оружане силе, а Клиф је навео да је то честа појава и да често постоје мировне снаге и националне оружане снаге и као пример навео Индију и Пакистан, где су УН „снаге између“.

„Ми немамо ништа против оснивања оружаних санага Косова, али та одлука је на косовској влади и парламенту“, рекао је Клиф.

Упитан о ставу Британије према захтевима српске заједнице и других неалбанских заједница о Нацрту закона о општим изборима на Косову, Клиф је одговорио да његова влада подржава захтев мањинских заједница за резервисана места у ткзв. Скупштини Косова.

Клиф је данас у Косову Пољу са ткзв. косовским министром за повратак и заједнице Далибором Јевтићем разговарао о изборном закону, резервисаним местима за мањинске заједнице у „косовском парламенту“ и о наставку сарадње у процесу повратка расељених.

Јевтић је рекао да су он и Клиф закључили да неопходан продужетак мандата резервисаних места за припаднике невећинских заједница у „косовском парламенту“ представља веома важну подршку за даљу интеграцију у ткзв. косовско друштво, нарочито када је реч о северу Косова.

Бета-Танјуг-НСПМ