Нови „косовски јунаци“: Српски батаљон под командом Приштине

siptarska vojska

Да би Србија и Срби лакше „прогутали“ формирање Оружаних снага Косова (ОСК) које ће бројати око 5.000 активних војника и 3.000 резервиста, Хашим Тачи планира да, у договору са Београдом и у сагласност Брисела и НАТО-а, на северу Косова оформи „српски батаљон“ који би бројао око 500 активних војника и исто толико резервиста.

Направљен је и план командног кадра „српског батаљона“ који би водили један пуковник и двојица потпуковника. Обуку би извршили припадници Кфора, а батаљон би био под командом Главног штаба Оружаних снага Косова и Министарства одбране у Приштини.

Едита демантује

Потпредседница ткзв. Владе Косова Едита Тахири демантовала је да ће припадници Цивилне заштите на северу Косова бити интегрисани у безбедносне снаге Косова. Она је истакла да ће Цивилна заштита на северу ускоро бити расформирана, а да ће њени припадници бити ангажовани у пореској управи, инфраструктури, култури итд.

Окосницу „српског батаљона“ требало би да чине Срби са севера Косова који су до сада били ангажовани у Цивилној заштити, уз претходну безбедносну проверу Приштине. Најављено формирање косовске војске забринуло је Србе на целом Косову јер се верује да би Тачијеви војници врло брзо могли ударити на Косовску Митровицу, Зубин Поток, Лепосавић и Звечан које Приштина са полицијом, ма колико је имала, никада не може ставити под своју контролу.
Председник општине Лепосавић Драган Јаблановић каже да Оружане снаге Косова нису предвиђене договором у Бриселу и да су Срби одлучно против њиховог формирања. Слично упозорење стигло је и од још увек актуелног премијера Србије и главног преговарача у Бриселу Ивице Дачића.

 

Међутим, много гласнији у осуди најављеног формирања Оружаних снага Косова био је председник Чешке Републике Милош Земан који је недавно, приликом посете Београду, рекао да би формирање ОСК значило легализацију и наоружавање терористичке ОВК-а која је учествовала у киднаповању и убијању великог броја цивила.

То што Србима на северу Косова нуде „српски батаљон“ је најобичнија подвала, ми и сада имамо Србе у полицији на северу, имамо и Србе на челу те полиције које нико низашта не пита. Они су део полиције Косова и под директном су командом Приштине и Албанаца. Исто тако имаћемо и Србе у војсци и Србе-пуковнике на њеном челу који ће служити само као декор – истиче Србин из Косовске Митровице који одлично познаје ову проблематику.

Д. Н. Петровић – Вести