Станари зграде у којој је седиште „Жена у црном“ покрећу петицију за њихово исељење!

wins-4

Станари зграде у којој је седиште „Жена у црном“ покрећу петицију за њихово исељење!

Представници кућног савета стамбене зграде у Југ Богдановој 18 у Београду контактирали су руководство Српског сабора Заветници и затражили помоћ у вези са покретањем петиције за исељење НВО „Жене у црном“ из приватног стана који закупљују у овој згради.

Чланови кућног савета зграде у којој живи 74 станара су нас информисали да су им, вече пред протест Заветника, „Жене у црном“ најавиле да ће привремено напустити своје седиште и покушале да их заплаше тврдњама да ће наредног јутра Заветници каменовати њихове прозоре и изазивати нереде у којима би они могли да буду угрожени. Због оваквих прогноза „Жена у црном“ непотребно велики број полицијских снага распоређен је наредног јутра у два кордона који су заградили прилаз поменутој згради.

Припадници полицијских снага су, без икаквог законског основа, спречили Заветнике да се приближе седишту „Жена у црном“ и одрже унапред најављени протест који надлежни органи нису забранили. Заветницима је понуђено да се протест одржи на тротоару у близини аутобуског стајалишта на Зеленом венцу, што је одбијено тако да протест није ни одржан.

слике-2

Истичемо да би протест Заветника, да је одржан на планираној локацији, протекао у миру и да не бисмо ни једним својим потезом угрозили како станаре зграде тако и „Жене у црном“ против којих ћемо се борити искључиво правним средствима, а никако не употребом силе.

Станари зграде у Југ Богдановој 18 такође су нам открили да нису само Заветници жртве полицијског терора. Они станари који су пре формирања полицијских кордона напустили станове и отишли у куповину били су онемогућени да се врате у своје домове док је полиција блокирала улицу и саобраћај и расправљала се са Заветницима којима није смела да уручи писмено решење о томе да је забрањено одржати протест испред зграде број 18. Када је станарима напокон дозвољено да се врате у улаз, припадници полиције су их легитимисали како би помоћу њихових личних докумената утврдили да заиста живе на поменутој адреси. Оне који нису имали лична документа код себе припадници полицијских снага пратили су до самих улазних врата.

Од станара поменуте зграде сазнали смо и податак да су небројено пута пријављивали чланице „Жена у црном“ за кршење кућног реда и јавног реда и мира али да полиција никада није реаговала и изашла на терен да утврди чињенично стање. По речима оних који сваки дан бораве у Југ Богдановој 18, „Жене у црном“ су на улазним вратима стана у ком бораве лепиле постере са антисрпском тематиком, које су уклониле непосредно пред протест Заветника. Станари се такође жале због тога што се у просторијама ове НВО окупља велики број лица која, без обзира на доба дана, непрестано галаме и својим понашањем узнемиравају суседе. Још једна примедба односи се на чињеницу да је, од протеста Заветника, полиција нон-стоп присутна у згради и око ње без обзира на то што су „Жене у црном“ ничим изазване побегле и још увек се нису вратиле.

Српски сабор Заветници ће подржати борбу станара у Југ Богдановој 18 да се ослободе НВО „Жене у црном“ и пружиће им правну и сваку другу врсту помоћи у тој борби.

Српски сабор Заветници – СРБски ФБРепортер