РУСИЈА: Израз „страни агент“ има за циљ да означи оне невладине организације које се финансирају из иностранства и које раде за стране интересе

USAID

САНКТ ПЕТЕРСБУРГ – Руски уставни суд у Санкт Петерсбургу је донео одлуку да Закон о страним агентима није противуставан, али да неке одреднице и мере прописане законом треба да буду промењене.

Уставни суд је пресудио да израз „страни агент“ нема никакав негативан предзнак, да није фраза „страни агент“ како је била разумевана у совјетској ери, нити да је циљ овог закона да означи било кога негативним предзнаком, већ је „страни агент“ прихватљив израз који за циљ има да означи оне невладине организације које се финансирају из иностранства и које раде за стране интересе у Русији, јавља ИТАР-ТАСС

Међутим, Уставни суд је закључио да казне намењене онима који прекрше овај закон не смеју бити мање од најмањих прописаних законом, те изразио наду да ће ускоро посебним амандманима закон бити унапређен. То значи да ће казне бити увећане.

Највећи систем на свету путем којег једна држава финансира невладине организације широм света је УСАИД. Ово је посебан систем путем којег САД ангажује широк спектар различитих невладиних организација широм света, а у неким земљама је УСАИД и званично забрањен због уплитања у унутрашња политичка питања и покушаја државних удара.

Извор: Правда