Арсен Аваков: У току „антитерористичка операција“ у Харкову, центар града и метро блокирани, „усијане главе ће бити кажњене“

krim terorizam

10.39 – Привремени председник Украјине Олександар Турчинов изјавио да ће проруске демонстранте који су на истоку Украјине заузели више зграда локалних администрација сматрати „терористима“ и да ће против њих употребити сву силу закона. „Власти ће сепаратисте и терористе који су се наоружали аутоматским оружјем и који заузимају локалне управе третирати у складу са уставом и законом – као терористе и криминалце“, рекао је Турчинов на заседању украјинског парламента, а пренела агенција АФП.

 

10.34 – Током протеста у ноћи између 7. и 8. априла у граду Миколајево повређено је 15 особа, а полиција је задржала 23 осумњичених и одузела више палица и три пиштоља. У сукобима су коришћене шок бомбе и петарде. Више људи је лакше повређено, а неколико њих је задобило озбиљне повреде.

 

10.31Олександар Турчинов, председник Украјине, изјавио је да су демонстранти користили оружје док је полиција покушавала да их истера из административне зграде у Харкову и да је том приликом повређено неколико полицајаца.

 

10.29 .- Уколико Русија покуша да са својим трупама уђе на копно Украјине, горко ће зажалити, рекла је Викторија Сјумар, заменик секретара Националне безбедности и одбране Украјине.

Присуство руске војске на Криму прихваћено је због војне базе, али копно је друга прича, рекла је она. „Украјина је мобилисала своје јединице. Данас можемо да штитимо своје границе и чинимо све како сепаратисти у Доњецку, Луганску и Харкову не добију помоћ руских тенкова“, каже Викторија Сјумар.

 

10.07 – На пленарној седници скупштине Украјине дошло је до туче између посланика из Комунистичке партије и националистичке партије „Слобода“.

Привремени председник Олександр Турчинов морао је да интервенише и прекине тучу.

 

10.06 – Арсен Аваков: У току антитерористичка акција у Харкову, центар града и метро блокирани

 

Украјинска полиција покренула је антитерористичке операција у источном граду Харков и 70 активиста је ухапшено због заузимања регионалне зграде управне, саопштио је данас украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков.

– Покренута је антитерористичка операција. Центар града је блокиран заједно са станицама метроа. Не брините. Кад будемо завршили, отворићемо их поново- навео је Аваков на својој Фејсбук страници, пренела је агенција Ројтерс.

 

Министарство унутрашњих послова саопштило је да су притворени осумњичени за „нелегалне активности које се повезују са сепаратизмом, организацију масовних нереда, нарушавање људског здравља и нарушавање других закона“, јавила је украјинска новинска агенција Интерфакс.

 

Итар Тасс додаје да су додатне специјалне јединице полицијске раније повучене из других крајева земље и распоредјене у источним и јужним регионима Украјине.

 

Те специјалне полицијске снаге су спремни да изврше оперативне задатке без узимања у обзир тренутног стања на локалу, навео је Аваков што је званично саопштено из украјинског министарства.

 

Руска агенција наводи да су после Доњецка, група јавних личности одржала састанак у регионалном енергетском постојењу и изразила неповерење посланицама регионалног савета Харкова и одлучили да прогласе независну државу под називом Народна Република Харков.

 

Они су навели да ће одлука ступити на снагу, пошто буде потврдјена на регионалном референдуму.

 

Заменик украјинског премијера Виталиј Јарема, који је упућен у Доњецк да координира активности агенција за спроводјење закона, рекао је данас да „неће бити јуриша на регионалне зграде власти“ које су у недељу заузели демонстранти и прогласили независна Доњетску Народну Републику.

 

Он је, у изјави за локалну телевизију, казао да је одлука донета на основу резултата разговора са представницима демонстраната који бораве у регионалном енергетском постојењу и напоменуо да би „тренутна ситуација у Доњецку могла бити решена само на миран начин, без употребе силе“, наводи Итар Тас с.

 

„Усијане главе ће бити кажњене“

 

Авков је раније рекао да су послате трупе на исток Украјине.Аваков је, како преноси Укринформ, рекао да су јединице упућене у три области на истоку земље „спремне да решавају оперативне задатке не обазирући се на локалне нијансе“.

 

„Позивам све усијане главе да одложе критику и панично расположење и помогну полицији да одржи ситуацију. Треба да се ујединимо и заштитимо целовитост и интегритет наше земље (…) Јасно нам је ко су подстрекачи нереда у све три области, ми смо их идентификовали, и желим да их упозорим, да ће легално кажњавање бити неизбежно“, рекао је украјински министар.

 

Украјинске агенције подсећају да су у последње време у тим областима демонстранти заузимали зграде обласних администрација и других државних органа, са захтевима да се одржи референдум о статусу, сличан оном који је недавно одржан на Криму.

 

10.10 –Расмусен: Тражим од Русије да повуче

 

Генерални секретар НАТО Андерс фог Расмусен изјавио је да догађаји у источној Украјини представљају разлог за велику забринутост и позвао Русију да повуче трупе са украјинске границе.

„Догађаји на истоку Украјине изазивају велику забринутост, тражим од Русије да се повуче”, рекао је Расмусен на конференцији НАТО у Паризу, пренео је Ројтерс.

 

„Сваки други потез у источној Украјини би представљао озбиљно заоштравање ситуације, а не смиривање”, рекао је Расмусен и додао да Русија мора да повуче „на десетине хиљада војника” које је груписала на украјинској граници.

 

Немири у три источна града Украјине – у Луганску, Доњецку и Харкову трају од недеље где су проруски демонстранти заузели зграде локалних органа власти.

 

10.00 – Русија се нада да Украјина неће употребити силу против сопственог становништва, јавља РИА Новости. Председник Одбора за одбрану и безбедност горњег дома руског парламента Виктор Озјеров изјавио је да је Русија заинтересована за нормализацију стања у Украјини. Такође је констатовао да власти у Кијеву нису узели у обзир расположење народа на истоку и југу земље кад су најавиле уставну реформу.

 

09.48 – Украјинске власти нису дозволиле дописнику руске агенције РИА Новости да с осталим новинарима обиђе зграду администрације у Харкову, коју су демонстранти држали у опсади. Речено му је да не може с осталима јер је из руске агенције.

 

09.43 – Део посланика Парламентарне скупштине Савета Евопе противи се искључењу Руске Федерације из те организације, објавио је на свом Твитеру шеф руске делегације Алексеј Пушков. Он је потврдио да ће Русија напустити ПС СЕ ако се потегне питање њеног искључења.

 

09.31 – Канадска влада је „у тишини“ наредила Јурију Безлеру, асистенту војног аташеа Русије у Отави, да напусти земљу и дала му рок од две недеље. За сада није познато зашто је протеран.

 

09.30 – САД оптужују Русију за догађаје на истоку Украјине

 

Москва је организовала акције протеста које су почеле у источним регионима Украјине, изјавила је званична представница Стејт департмента Џенифер Псаки.

Псаки је за време брифинга изјавила да је државни секретар САД Џон Кери у току телефонског разговора са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом приметио да, према његовом мишљењу, ови догађаји „нису почели спонтано“.

 

Руски МСП је у понедељак издао саопштење, којим је затражио да се престане са неоснованим оптужбама Москве у вези са догађајима на истоку Украјине.

 

09.15 – МСП Русије позвало Украјину да хитно прекине војне припреме

 

У саопштењу министарства на званичној страници на Facebook, МСП Русије изражава забринутост због концентрисања у југоисточним регионима Украјине, укључујући и Доњецк, јединица унутрашње војске и националне гарде Украјине, заједно са терористима илегалне оружане организације „Десни сектор“.

Према речима МСП, њихова улога је да угуше протесте становништва на југоистоку земље против политике кијевских власти. „Посебну забринутост изазива чињеница да је у ову операцију укључено око 150 америчких специјалаца из приватне војне организације „Greystone“, који су обучени у униформе припадника јединице „Соко“, стоји у саопштењу.

 

09.12 – Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров навео је у ауторском тексту за британски „Гардијан“ да није Русија та која дестабилизује Украјину и да „покушаји оних који су организовали сецесију Косова од Србије и Мајоте од Коморских острва да ставе под сумњу слободно изражавање воље становника Крима не може другачије да се оцени, него као флагрантна демонстрација двоструких стандарда“.

 

09.02 – Јевгениј Шевчук, лидер од Молдавије отцепљеног проруског региона Придњестровља, заложио се за почетак преговора којима би се омогућило да се та област и формално припоји Русији. „Наш сан је просперитетно, независно Придњестровље у заједници с Русијом“, изјавио је данас у обраћању нацији Шевчук, преноси АФП. Након припајања Крима Русији, прозападно оријентисана Молдавија је упозорила Москву да не покушава да анектира Придњестровље, у којем је руски језик већине становника. „Предлажем молдавским политичарима да начине мудар, смео и одговоран потез и почну да разматрају како да законски озваниче право стање ствари“, поручио је данас Шевчук, напомињући да ће тиме бити ојачана стабилност региона.

 

08.54 – Проруски активисти наставили су са блокадом зграде Регионалне државне управе у Доњецку, преноси Униан.

 

08.50 – У Луганску полиција је зауставила аутомобил у којем је откривен арсенал оружја, након чега је ухапшено четворо осумњичених који су били у колима, јавља Униан.

 

08.34 – Русија је упозорила Кијев да би употреба силе на истоку Украјине могле гурнути земљу у грађански рат, наводи Хуријет дејли њуз. „Позивамо на моменталан прекид свих војних припрема које могу довести до почетка цивилног рата“, наводи се у саопштењу руског Министарства одбране. „Према информацији коју поседујемо, у југоисточне области Украјине, укључујући Доњецк, пристижу јединице унутрашње војске и националне гарде Украјине, уз учешће екстремиста нелегалне оружане формације Десни сектор“, наводи се у саопштењу и додаје да „нарочиту забринутост изазива околност да је тој операцији прикључено приближно 150 америчких специјалиста из приватне војне организације „Грејстоун“ (Greystone), преобучених у униформу бораца јединице „Сокол““. Како преноси руска државна агенција, указује се да они имају задатак насилног гушења протеста југоистока Украјине против политике актуелних власти у Кијеву. „Организатори и учесници те провокације преузимају на себе огромну одговорност за стварање претње по права, слободе и живот мирних грађана Украјине и стабилност украјинске државе“, упозорава руски МИП.

 

08.23 – Заменик украјинског премијера Виталиј Јарема, који је упућен у Доњецк да координира активности агенција за спровођење закона, рекао је данас да „неће бити јуриша на регионалне зграде власти“ које су у недељу заузели демонстранти и прогласили независна Доњетску Народну Републику. Он је, у изјави за локалну телевизију, казао да је одлука донета на основу резултата разговора са представницима демонстраната који бораве у регионалном енергетском постојењу и напоменуо да би „тренутна ситуација у Доњецку могла бити решена само на миран начин, без употребе силе“, наводи Итар Тасс.

 

08.22 – Украјински и међународни ланци продавница одлучили су да напусте Крим. Компанија МТИ затворла је пет својих продавница на полуоству, док су у Симферопољу, Севастопољу и Јалти затворена три Мекдоналдсова ресторана, а шпанска компанија Индитекс нису отвориле своје радње у тржном центру у Симферопољу

 

08.10 – Харков: Полиција бацала гранате на проруске активисте

 

У Харкову је дошло до сукоба између проруских активиста и полиције. Повод за нереде је био покушај полиције да одбије учеснике митинга од зграде локалне самоуправе.

У току операције су коришћене, између осталог, и шок бомбе. Активисти су одговорили тако што су запалили гуме, које су раније сложили испред зграде.

 

Ватрогасци су успели да угасе пожар, а између сукобљених стана је наступило примирје.

 

08.08 – Сви даљи покушаји Русије да дестабилизује ситуацију у Украјини значиће додатне губитке за Руску Федерацију, изјавила је Јен Псак, портпарол Стејт дипартмента. „Државни секретар Џон Кери јасно је рекао да ће покушаји дестабилизације Украјине за Русију значити губитке“.

 

07.20 – Украјина је покренула анти-терористичку операцију у Харкову и ухапсила око 70 сепаратиста који су претходно заузели објекте државне администрације, навео је Арсен Аваков, министар унутрашњих послова Украјине. „Центар града је блокиран, као и метро. Не брините, чим завршимо, све ће поново бити отворено“, навео је Аваков, преноси Кијеб пост. Операцију је извела јединица „Јагуар“ без и једног испаљеног метка.

 

Министарство унутрашњих послова саопштило је да су притворени осумњичени за „нелегалне активности које се повезују са сепаратизмом, организацију масовних нереда, нарушавање људског здравља и нарушавање других закона“, јавила је украјинска новинска агенција Интерфакс. Итар Тасс додаје да су додатне специјалне јединице полицијске раније повучене из других крајева земље и распоређене у источним и јужним регионима Украјине. Те специјалне полицијске снаге су спремни да изврше оперативне задатке без узимања у обзир тренутног стања на локалу, навео је Аваков што је званично саопштено из украјинског министарства.

 

07.06 – У сукобима у Николајеву повређено 10 људи

 

У току нереда у Николајеву, на југу Украјине, озбиљно је повређено најмање 10 људи, преносе украјински медији.

 

Проруски настројени активисти ус безуспешно покушавали да уђу у зграду локалне самоуправе.

 

Ускоро су их присталице Мајдана одбиле од зграде и разрушиле шаторе проруских активиста. У сукобима су коришћене шок бомбе и петарде.

 

Неколико људи је озбиљно рањено трауматским оружјем. Осим тога, пуно људи је лакше повређено.

 

Влада у Кијеву послала три специјалне јединице на исток Украјине

 

Три специјалне јединице распоређене су у Доњецку и Луганску, на истоку Украјине ради сузбијања народних побуна, саопштио је у понедељак извор близак новоформираним властима у Кијеву.

Према речима извора, реч је о „јединицама унутрашње војске – одредима Националне гарде које се састоје из одабраних бораца Десног сектора, као и плаћеници фирме Blackwater, који су у саставу специјалних јединица МУП-а Украјине Сокол“.

 

„Њихов задатак је да се максимално брзо и оштро изборе са демонстрантима у источним областима“, додао је извор.

 

07.00 – Тренутно нема разлога за увођење ванредног стања на истоку и југо-истоку Украјине, изјавио је Андреј Сенченко, заменик председника Украјине.

 

06.57– Званични Вашингтон најавио је да ће, због ситуације у Украјини, престати са финансирањем побољшања заштите руских нуклеарних постројења, што је један од неколико билатералних споразума који су и даље на снази између две земље, јавља лист Комерсант.

 

06.55 – Полиција контролише зграду Регионалне државне администрације у Харкову. У предворју објекта се налази десетак демонстраната, али је остатак објекта под контролом полиције, јавља Униан.

 

21:26 – Председник Придњестровља предложио Молдавији да се „цивилизовано растану“

 

Придњестровље и Молдавија су дужни да се “цивилизовано разиђу“, јер Придњестровље сања о просперитету заједно са Русијом, изјавио је лидер непризнате републике Јевгениј Шевчук обраћајући се народу Придњестровља услед наглог погоршања ситуације у Украјини.

“Руководство Молдавије може да донесе одлуку да иде својим путем – у ЕУ, НАТО или у Румунију“, – навео је Шевчук.

 

Према његовом мишљењу, од ове одлуке ће сви имати користи, укључујући и Придњестровце којима је “доста преживљавања“.

 

Након Доњецка и у Харкову проглашена Народна Република

 

На тргу Слободе у Харкову поново се скупљају присталице Евромајдана и јединствене Украјине.

 

На тргу се већ окупило неколико стотина људи са украјинским заставама. Они певају химну Украјине и узвикују слогане за јединствену Украјину.

У међувремену, око улаза у Регионалну управу се, као и раније, налазе про-руски демонстранти који се залажу за одржавање референдума по питању федерализације.

 

Како објављује Итар-Тасс, група локалних посланика преузела је на себе руководство свих државних институција власти, и прогласила Народну Републику независну од Кијева. Такође је објављено да ће се даље одлуке доносити путем референдума.

 

Противнике дели двоструки кордон полиције.

Курир-Танјуг-Глас Русије