Устав иде на поправку, а Косово „напушта“ преамбулу

ustav

СРБИЈА ће током мандата нове владе добити нови устав, а и будући премијер Александар Вучић потврдио је да је промена један од услова на европском путу. Највиши правни акт биће, засигурно, кројен према европским стандардима.

Списак новина које ће се наћи у новом уставу је дугачак: промена начина избора судија, одредби које се тичу НБС, смањење броја посланика који ће бити бирани по другачијем систему… Брисел тражи да се умањи улога парламента који, према садашњим одредбама, бира судије. Такође, превише надзора има и над Народном банком Србије, а ЕУ инсистира да први банкари буду потпуно независни.

Мораће и да се да предност европским законима у односу на српске, што значи да ће прописи ЕУ имати већу правну снагу. Такође, мораћемо да уведемо и „европску потерницу“, па ће Србија морати да изручи држављане земљама ЕУ које их траже због кривичних дела.

Заменик председника Одбора за европске интеграције Ласло Варга објашњава, за „Новости“, да ће бити још промена, али ће се оне знати када се отворе поглавља 23 и 24, која се тичу правосуђа, људских права и безбедности:

– Све чешће се помиње и смањење броја посланика, па ће то, вероватно, повући и промену изборног система. Уколико бисмо по садашњим правилима бирали мање парламенатараца, мањине не би имале довољан број представника.

Чим се поведе полемика око промене Устава, незаобилазна је и преамбула. Варга истиче да промена овог „увода“ није на списку захтева ЕУ:

– Ипак, Савет Европе се већ изјаснио да Србија и Косово, пре уласка у ЕУ, морају да потпишу докумет којим се обавезују да се неће међусобно блокирати на европском путу.

Професор Уставног права Ратко Марковић каже, за „Новости“, да нови уставотворци неће имати слободу као претходни, због захтева који ће стизати из Брисела:

– Пут којим смо се упутили захтева да се европске вредности боље разраде у новом уставу, па ће зато из ЕУ све надгледати. Ту мислим на област људских права и судства.

ПРОСЕК

Просечни век досадашњих Устава је 15 година, што значи да актуелни који је донет 2006. неће доживети овај „стаж“.

С. С. Р. – Н. П. – НОВОСТИ