Хрватска: 1992. године миниран у Госпићу споменик Тесли. Сада траже нову локацију?

тесла

ДОК у Хрватској и даље трају жестоке расправе где поставити споменик Николи Тесли налик на порушени, а 10. јул је званично проглашен Даном великог научника, нико ни речју није споменуо због чега је уопште давне 1992. минирана скулптура вајара Франа Кршинића у Госпићу. Српске странке у Хрватској јасно су рекле да је разлог рушења и уништавања Теслиног споменика чињеница што је био Србин, а очито му то ни данас не иде наруку, када се 22 године после немилог инцидента у Лици није нашло место да се споменик поново постави.

Милорад Пуповац упорно и аргументовано предлаже да споменик Тесли треба поставити на место где је стајао пре рушења, на трг Стјепана Радића у Госпићу, а локалне власти предлажу три нове локације, све даље од самог центра града. На месту где је био Тесла сада је фонтана названа Вила Велебита и нико и не помишља да би требало све вратити као што је било, са обновљеном скулптуром Николе Тесле. Ове седмице наћи ће се госпићки градоначелник са својим сарадницима како би се поново расправљало о локацијама за споменик, испред гимназије, учитељске школе или културно-информативног центра.

Сада већ годинама централна и локална власт не могу да се договоре где поставити Теслу, иако се Хрватска труди да се заборави све оно што је и узроковало рушење и уништење скулптуре великог научника. Ко је то урадио никада се није покушало озбиљно да утврди, као што уосталом никада нису пронађени кривци који су минирали и разрушили бројне друге споменике. Пуповац каже да би споменик Тесли већ давно био постављен да је било спремности, које очито није било. Све је јасније да је нема ни сада, па судбина Теслиног споменика зависи од добре воље локалних моћника који користе Теслино име онако како им тренутно одговара.

ПОМОЋ ИЗ СРБИЈЕ

СКУЛПТУРА годинама чека да се нађе место где ће бити и постављена, а велики допринос дала је Србија да се успешно уради обнова. Наиме, у свету постоје само три одливка скулптуре Франа Кршинића, једна је на Нијагари, а остале две у Београду и сада у подруму Леваонице уметнина Академије ликовних уметности. Ова у Хрватској обновљена је пре свега због сарадње са колегама из Србије, који су допустили да се компликовани посао уради, тако што је пре седам година скинут отисак негатива са београдске скулптуре.

Ј. Керблер – Новости